12:59 11.09.2019

Нова редакція закону про державні закупівлі може позбавити українців життєво важливих ліків, що закуповуються через МО, - Супрун

2 хв читати
Нова редакція закону про державні закупівлі може позбавити українців життєво важливих ліків, що закуповуються через МО, - Супрун

Ухвалений ВР законопроект №1076 "Про зміни до закону "Про державні закупівлі" не передбачає можливості закупівель лікарських засобів через міжнародні організації (МО), що може позбавити українців життєво необхідних ліків і вакцин, вважає колишня в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Сьогодні народні депутати зробили крок до того, щоб позбавити українців життєво важливих ліків і вакцин. Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект “Про зміни до Закону України “Про публічні закупівлі“, забувши згадати міжнародні закупівлі. Завдяки цьому формату закупівель Україна вперше на 100% забезпечена вакцинами, передбаченими Календарем щеплень, а українці мають доступ до багатьох необхідних препаратів. Дія чинного законодавства дозволяє міжнародним організаціям здійснювати закупівлі до березня 2020 року, але схоже, що це задалека перспектива для планування нового парламенту", - написала вона у Facebook.

Крім того, Супрун зазначила, що підписанню закону повинна передувати робота в комітетах і з експертним середовищем. "Так влаштовані демократія та парламентаризм, що підписанню закону президентом передує робота у комітетах, дебати, комунікація законопроекту з експертним середовищем та всіма сторонами процесу, внесення правок та оптимізація документу, комунікація з медіа та клієнтами тих чи інших змін. Лише завдяки копіткій роботі можна отримати дійсно якісний закон. Дотримуватися регламенту — не опція, а обов’язок народних депутатів", - написала вона.

У свою чергу екс-заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк також наголосив на необхідності продовження міжнародних закупівель.

"Після ухвалення змін до закону про публічні закупівлі сьогодні виявилося, що у ньому забули або "забули" передбачити можливість закупівель ліків та вакцин через МО. Це означає, що багато дуже хворих людей можуть залишитися без дуже необхідних їм дорогих ліків уже з нового року. Україні не потрібно взагалі відмовлятися від послуг міжнародних організацій в окремих специфічних напрямах. Наприклад, вакцини Україна ніколи не зможе закуповувати у таких великих обсягах та за такими низькими цінами, як це робить Дитячий фонд ЮНІСЕФ", - написав він у Facebook.

Як повідомлялося, Верховна Рада 10 вересня ухвалила за основу законопроект №1076, в якому запропоновано нову редакцію закону про державні закупівлі.

Законопроект підтримали 310 народних депутатів на засіданні у вівторок за необхідних 226 голосів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА