15:15 08.07.2019

МОЗ України спростовує "рекомендації" лікування гіпертонії нібито винайденим студентом і екс-ректором НМУ препаратом

2 хв читати
МОЗ України спростовує "рекомендації" лікування гіпертонії нібито винайденим студентом і екс-ректором НМУ препаратом

Міністерство охорони здоров'я спростовує "рекомендації" приймати препарат Normalize, не зареєстрований в Україні, для лікування гіпертонії та серцево-судинних захворювань.

"Насправді цей препарат навіть не має державної реєстрації, тобто продається незаконно. І, звісно, МОЗ України ні рекомендує, ні продає його через мережу "своїх" аптек, і взагалі не існує аптек МОЗ України", - заявляє прес-служба відомства, коментуючи інформацію про зазначений препарат, що з'явилася в інтернеті.

Як заявляють у Міністерстві охорони здоров'я, шахраї створили різні тематичні сторінки для торгівлі незаконним препаратом.

"Препарат Normalize продають незаконно. В Україні можна продавати лише ті ліки, що пройшли спеціальну перевірку і отримали державну реєстрацію. У Державному реєстрі лікарських засобів України цього препарату немає. МОЗ України не рекомендувало цей препарат, а 93% його вартості не компенсується з держбюджету", - наголошують у міністерстві.

У ньому також нагадують, що не існує ні онлайн-аптек МОЗ, ні конкретної аптеки, ні мережі аптек.

"Згідно з законом, торгівля лікарськими засобами здійснюється виключно через аптечні заклади і не може здійснюватися дистанційно та шляхом електронної торгівлі, а також поштою і через будь-які заклади, крім аптечних, та поза ними".

МОЗ закликає бути обережними й не піддаватися на провокації зловмисників і нагадує, що пацієнти з серцево-судинними захворюваннями можуть отримати ліки безкоштовно або з доплатою за програмою "Доступні ліки".

Раніше в інтернеті з'явилася інформація про нібито лікарський засіб Normalize для лікування гіпертонії, який розробили фахівці низки наукових установ системи Національної академії медичних наук України (НАМНУ). За інформацією інтернет-сайтів, створених для продажу препарату, координатором розробки стала екс-ректор Національного медичного університету кардіолог Катерина Амосова, початкова ідея належить "українському студенту-вундеркінду" Павлу Мельнику.

Кількість аптек-юридичних осіб за три місяці дії оновленої урядової програми "Доступні ліки" (з 1 квітня по 1 липня 2019 року) збільшилася в 1,5 разу - з 687 до 1049.

За інформацією Національної служби здоров'я України, з 1 квітня 2019 року пацієнти, які користуються зазначеною програмою, почали отримувати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу і бронхіальної астми за електронним рецептом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА