15:43 27.07.2018

Україна зможе закуповувати більше інноваційних препаратів від гепатиту С

3 хв читати
Україна зможе закуповувати більше інноваційних препаратів від гепатиту С

Міністерство охорони здоров'я України має намір із 2019 роки скоротити частку інтерферонів у закупівлях за кошти держбюджету лікарських засобів для лікування гепатитів на користь інноваційних препаратів для лікування гепатиту С, повідомила в.о. міністра Уляна Супрун.

"У 2018 році в закупівлях ліків для лікування гепатиту інтерферони становлять близько 50%, 50% - нові препарати. З наступного року ми скоротимо частку інтерферонів і будемо закуповувати набагато більше нових препаратів. Нам потрібно більше препаратів для лікування гепатиту С, ніж гепатиту В", - сказав вона на прес-конференції в Києві в п'ятницю.

У.Супрун уточнила, що йдеться про закупівлю генеричних препаратів для двох видів терапії - софорсбувір/ледіпасвір і софосбувір/велтапасвір.

При цьому вона додала, що компанія-виробник оригінального препарату надала глобальну ліцензію низці генеричних компаній на виробництво препарату, зокрема для України.

Таким чином, вартість курсу лікування гепатиту С буде знижено з $1000-1300 до близько $89 на одного пацієнта.

У 2018 році лікування новим препаратом за рахунок держбюджету отримають 6 тис. пацієнтів, що мають коінфекцію. У 2019 року МОЗ планує забезпечити інноваційним лікуванням близько 50 тис. пацієнтів, охопивши, таким чином, практично всіх пацієнтів з гепатитом С.

"Усіх пацієнтів із гепатитом С, які очікують лікування в черзі, будуть вилікувані до кінця 2019 року", - сказала У.Супрун.

У свою чергу, голова координаційної ради благодійної організації "100 відсотків життя" Дмитро Шерембей наголосив, що, завдяки розширенню глобальної ліцензії на Україну пацієнти зможуть купувати генеричні препарати в аптечній мережі за ціною близько $100 за курс.

"Два роки тривали переговори на різному рівні. Ми дуже раді, що компанія-оригінатор зробила крок назустріч Україні. Зниження з $1000 до $100 - колосальне зниження, для нас важливо домогтися ціни, яку може собі дозволити сімейний бюджет", - сказав він.

Водночас директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта сказав, що в разі зацікавленості вітчизняні фармвиробники могли б отримати таку ліцензію на виробництво від компанії-оригінатора, діючи в рамках міжнародних норм, "щоб цей патент зайшов офіційно".

"Для компанії-оригінатора найбільший ризик виникає в тому, щоб це було легально, щоб це не видавалося крадіжкою патенту", - сказав він.

При цьому У.Супрун наголосила, що для отримання такої ліцензії український фармвиробник повинен мати прекваліфікацію ВООЗ.

"Фактично ніхто з українських виробників не має такої прекваліфікації. Ми б дуже хотіли, щоб вони отримували прекваліфікацію. Ми б хотіли купувати препарати в українських виробників", - сказала вона.

Як повідомлялося, МОЗ розробило стратегію профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів (ВГ) "В" і "С" до 2030 року, що передбачає, зокрема, забезпечення належного державного фінансування і фінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів заходів із профілактики, діагностики та лікування гепатитів, вдосконалення механізмів планування потреби в препаратах, проведення переговорів із фармвиробниками щодо зниження цін на ліки, а також заходів, спрямованих на заохочення реєстрації в Україні генериків.

Згідно з текстом проекту, в Україні до 5% населення інфіковані вірусним гепатитом С і 1-2,5% - вірусним гепатитом В.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА