18:36 11.05.2018

Інфраструктуру для виробництва вакцин в Україні доведеться створювати "з нуля" - думка

2 хв читати
Інфраструктуру для виробництва вакцин в Україні доведеться створювати "з нуля" - думка

Інфраструктуру для виробництва вакцин в Україні доведеться створювати фактично "з нуля", державна програма підтримки могла б цьому сприяти, вважає комерційний директор ПАТ "НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод" (БХФЗ) Євген Сова.

"На сьогодні для виробництва вакцин в Україні необхідно створювати інфраструктуру фактично з нуля. Це досить тривалий процес, адже йдеться про будівництво нових цехів, запуск додаткових виробничих ліній, проходження аудитів і підтвердження якості відповідно до стандартів", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас експерт зазначив, що "українські фармвиробники можуть це реалізувати".

"Технічне оснащення вітчизняних компаній загалом дає можливість вибудувати необхідну інфраструктуру заново, приділивши особливу увагу ділянкам контролю і перевірки якості", - сказав він.

На думку Є.Сови, стимулом для вітчизняних фармвиробників і сигналом для початку роботи над організацією такого виробництва може стати державна програма підтримки.

"Така програма максимально сприятиме процесу. Вона може передбачати приватно-державне партнерство, безподатковий статус, спрощену процедуру інспекцій та інші варіанти, аж до дотування", - сказав він.

Є.Сова наголосив, що якщо держава справді зацікавлена в появі вітчизняних вакцин, "така підтримка вкрай необхідна, оскільки на перших етапах наші препарати будуть дорожчими за собівартістю порівняно з зарубіжними аналогами".

"Зарубіжні вакцини виробляються з розрахунком на велику кількість населення. А що більший обсяг, то, відповідно, нижча собівартість", - сказав він.

Комерційний директор БХФЗ також зазначив, що "є також вакцини, виробництво яких не рентабельне ні з точки зору бізнесу, ні з точки зору держави, зважаючи на малу кількість випадків, які фіксуються щорічно".

"Це лише кілька десятків випадків на рік. Такі вакцини можна закуповувати в затверджених кількостях у відомих фармацевтичних компаній із локальними виробничими потужностями в Україні", - вважає експерт.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров'я України винесло на громадське обговорення методику розрахунку та порядок визначення потреби в медичних імунобіологічних препаратах і виробах, що використовуються під час проведення імунопрофілактики. Методика передбачає впровадження стандартизованих підходів до визначення потреби адміністративно-територіальних одиниць у вакцинах, як для проведення вакцинації згідно з календарем щеплень, так і для додаткових заходів із вакцинації.

Крім того, документ визначає, що розрахунок здійснюється з урахуванням прогнозованої потреби на трирічний період.

За оцінкою міжнародних виробників вакцин, локалізація такого виробництва в Україні потребує значних інвестицій і може тривати до 10 років.

Раніше президент Національної академії медичних наук (НАМН) професор Віталій Цимбалюк відзначав потенціал для виробництва Україною власних вакцин, зокрема на майданчиках Харківського інституту вакцин і сироваток. Голова парламентського комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець також висловлювала думку про необхідність вирішити питання державної підтримки вітчизняних виробників лікарських препаратів, зокрема у виробництві вакцин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА