16:13 22.03.2018

Нова програма протидії захворюванню на туберкульоз може бути затверджена урядом у квітні

2 хв читати
Нова програма протидії захворюванню на туберкульоз може бути затверджена урядом у квітні

 Міністерство охорони здоров'я України розраховує на затвердження урядом загальнодержавної цільової програми протидії захворюванню на туберкульоз у квітні, після чого вона буде подана на погодження парламенту, повідомила заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина під час брифінгу в четвер.

Програма передбачає зміну підходів до лікування, зокрема, перехід на амбулаторне лікування, використання найбільш сучасних препаратів і методів терапії і тестування на туберкульоз, що дозволить знизити захворюваність і смертність від нього, підкреслила заступник міністра.

Вона також зазначила, що в затверджену номенклатуру ліків для лікування туберкульозу, що підлягають закупівлі за кошти державного бюджету 2018 року, входять деламаніт і бедаквілін. Наразі препарати поки що не зареєстровані в Україні, однак виробник деламаніту вже подав документи для спрощеної процедури реєстрації препарату.

"Ми очікуємо, що дуже скоро він буде зареєстрований і закуплений. Закупівлі ми вже почали. Цей процес в цьому році почався набагато раніше", - сказала вона

О.Стефанишина також зазначила, що 2018 році за рахунок держбюджету, в якому передбачено 650 млн грн на фінансування лікування туберкульозу, вдасться покрити 100% в препаратах.

Генеральний директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта зазначив, що перехід на модель амбулаторного лікування є основним в новій програмі, оскільки пацієнт не контактує з іншими хворими на туберкульоз, що знижує ризик перехресної передачі резистентних форм захворювання. При цьому, амбулаторне лікування є безпечним для оточення хворого.

"Сучасні методи лікування дозволяють ліквідувати виділення бактерій протягом двох тижнів, а в деяких випадках протягом трьох днів від початку їх застосування", - запевнив В.Курпіта.

Крім того, амбулаторна модель економічно є більш доцільною і ефективною для держави, оскільки воно не містить велику кількість стаціонарних відділень, при цьому зберігаються спеціалісти фтизіатричної служби.

"Це не означає, що у нас не буде взагалі протитуберкульозних лікарень. Це говорить про те, що лікарні будуть працювати так, як вони повинні працювати, надаючи стаціонарну допомогу, а не залишати у себе пацієнтів, які цього не потребують", - сказав він.

Як повідомлялося, 27 грудня 2017 року Кабмін затвердив концепцію загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворювання на туберкульоз на 2018-2021 рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Петиція до Кабміну із закликом не забороняти сервіс Tabletki.ua набрала 25 тис. голосів

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА