17:30 14.11.2017

ВР ухвалила президентський законопроект про сільську медицину

2 хв читати
ВР ухвалила президентський законопроект про сільську медицину

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні внесений президентом України законопроект про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості (законопроект №7117).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідний проект закону (№7117) в редакції, схваленій Комітетом Верховної Ради з питань охорони здоров'я, проголосували 280 народних депутатів на пленарному засіданні у вівторок.

Як зазначила голова парламентського комітету з охорони здоров'я Ольга Богомолець, "якщо гроші, які виділяються на реалізацію положень цього закону, не будуть розкрадені, то вже незабаром ми побачимо поліпшення медичного обслуговування в сільській місцевості".

За інформацією Міністерства охорони здоров'я, ухвалений закон забезпечить виділення близько 5 млрд грн на посилення медичної інфраструктури в сільській місцевості протягом двох років.

Нині в сільській місцевості проживає понад 13 млн українців, при цьому в 71% сільських фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП) немає водопостачання, у 82% сільських амбулаторіях немає санвузлів.

Загалом в Україні - 4 тис. ФАП і 12,7 тис. амбулаторій, розташованих у 23 тис. сіл.

Як зазначають у МОЗ, законопроект №7117 є частиною медичної реформи і дає можливість разом із місцевою владою вирішити нагальні питання.

"Багато територіальних громад уже повідомляють про готовність надавати свої будинки лікарям за 1 гривню. Тобто лікар не буде витрачатися на оренду, і його зарплата буде ще вищою, ніж у місті", - повідомляє МОЗ.

Раніше повідомлялося, що законопроект про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості був проголосований у першому читанні 19 жовтня.

Зміни до бюджету України 2017 року передбачають виділення 4 млрд грн для заходів, спрямованих на розвиток медицини в сільській місцевості. Проект держбюджету на 2018 рік - ще 1 млрд грн.

За словами заступника керівника фракції "Блок Петра Порошенка" у Верховній Раді Сергія Березенка, ці кошти дадуть змогу побудувати в сільській місцевості близько 4 тис. сучасних амбулаторій в Україні за єдиним проектом. Проект також передбачатиме житло для сільських лікарів.

Законопроект №7117 передбачає забезпечення в сільській місцевості медиків службовим житлом і транспортом, а також створення можливостей для здобуття освіти та підвищення кваліфікації.

Крім того, законопроект пропонує визначити, що пріоритетом також є розвиток телекомунікаційної інфраструктури, зокрема забезпечення сільських медзакладів широкосмуговим доступом до Інтернету та програмним забезпеченням для функціонування електронної системи охорони здоров'я і впровадження телемедицини, раніше анонсованої президентом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Петиція до Кабміну із закликом не забороняти сервіс Tabletki.ua набрала 25 тис. голосів

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА