13:59 28.03.2024

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

2 хв читати
Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший пригрозив Китаю пакетом контрзаходів у відповідь на агресивні дії кораблів китайської берегової охорони проти катера постачання філіппінських ВМС.

"Протягом наступних тижнів відповідні національні урядові установи реалізують пакет заходів реагування й контрзаходів", - написав він у соціальній мережі X.

Він додав, що заходи будуть пропорційними і справедливими, водночас зазначивши, що "ми не шукаємо конфлікту з жодною нацією".

Маркос заявив, що протягом останніх кількох днів зустрічався з офіційними особами, які опікуються темою безпеки й оборони, а також спілкувався щодо того, що сталося, з представниками союзних і партнерських країн.

Наприкінці минулого тижня в береговій охороні КНР заявили, що філіппінський морський конвой увійшов у китайські води, незважаючи на неодноразові попередження. У відповідь китайські кораблі вжили необхідних контрзаходів, йшлося в заяві.

Зі свого боку філіппінські військові звинуватили берегову охорону КНР у тому, що її кораблі блокували судно постачання Unaizah May 4 і пошкодили його, застосувавши водомети, коли воно доправляло припаси й шістьох людей на аванпост на рифі Женьай (англійська назва - Друга мілина Томаса, філіппінська - Аюнгін).

Міноборони КНР пізніше попередило Філіппіни, що їм не варто вдаватися до провокаційних дій у спірній частині акваторії Південно-Китайського моря і що Китай захищатиме свою територіальну цілісність.

Китай і члени АСЕАН - Філіппіни, Малайзія, Бруней, В'єтнам - ведуть територіальний спір навколо архіпелагу Наньша (англійська назва - Спратлі) в Південно-Китайському морі. США пов'язані союзницькими відносинами з деякими регіональними державами і підтримують їхню позицію в спорах із Китаєм. При цьому через багате на ресурси Південно-Китайське море, різні зони якого оспорюють одразу кілька держав, на рік перевозять вантажів на $5 трлн.

Водночас Філіппіни зміцнюють відносини зі США й партнерами в Азії. У лютому 2023 року Вашингтон і Маніла уклали угоду про надання американським військовим доступу додатково до чотирьох філіппінських військових об'єктів, довівши їхню кількість до дев'яти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА