10:24 05.03.2024

Правоохоронці затримали жителя Запоріжжя, який планував теракт у місті за завданням ворожих спецслужб

2 хв читати

Правоохоронці викрили та затримали мешканця Запоріжжя, який був завербований російськими спецслужбами і планував вчинити терористичний акт у багатолюдному місці міста, повідомляють в Офісі генерального прокурора.

"За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури жителю Запоріжжя повідомлено про підозру у державній зраді та готуванні до вчинення терористичного акту (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 КК України)", - ідеться в повідомленні відомства в телеграм-каналі у вівторок.

За даними слідства, підозрюваний у жовтні 2023 року через свого знайомого, який перебуває на тимчасово захопленій території області, був завербований представниками спецслужб країни-агресора.

"На початку лютого 2024 року від російських кураторів він отримав завдання щодо вчинення терористичного акту у багатолюдному місці Запоріжжя. Цей теракт мав призвести до численних жертв та руйнувань з метою порушення громадської безпеки та залякування населення", - наголошується в повідомленні.

У прокуратурі зазначають, що підозрюваний також систематично інформував ворога про місця дислокації та переміщення Сил оборони та їхньої військової техніки на запорізькому напрямку, передавав координати запорізьких підприємств і залізничної інфраструктури.

Ці розвіддані, як уточнюється в повідомленні, були потрібні представникам держави-агресора для підготовки повітряних ударів по об'єктах інфраструктури, зокрема з використанням дронів.

"За збір і передачу цієї інформації він отримував грошову винагороду - від 500 до 2000 грн. За "успішне" вчинення терористичного акту йому обіцяли $5 тис.", - наголошують в Офісі генпрокурора.

Чоловіка своєчасно викрили правоохоронці та затримали, за рішенням суду він перебуває під вартою.

Під час обшуків у підозрюваного виявлено та вилучено комп'ютерну техніку, засоби зв'язку з доказами незаконних дій, а також предмети та компоненти для створення саморобного вибухового пристрою.

Досудове розслідування проводить СБУ.

Зі свого боку СБУ у телеграм-каналі уточнює, що російський агент планував підірвати поштове відділення в Запоріжжі.

"Для вчинення злочину фігурант у власному помешканні виготовив саморобний вибуховий пристрій з дистанційним керуванням. Інструкцію для виготовлення вибухівки він отримав від російської спецслужби. Готовий пристрій зрадник сховав у коробках з-під фруктів, щоб потім відправити їх до вантажного відділення одного з поштових операторів", - інформують в українській спецслужбі.

Після отримання повідомлення про доставку замовлення на пошту фігурант мав привести вибухівку в дію за допомогою телефонного дзвінка.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує південні та центральні області України кількома групами ударних БпЛА

Кількість бойових зіткнень зросла до 102, найскладніша ситуація залишається на Куп'янському та Покровському напрямках - Генштаб

Війська РФ від початку доби використали 69 УАБів і понад 360 дронів-камікадзе для ударів по Україні - Генштаб

Окупанти атакують уздовж майже всієї лінії фронту, від початку доби було 82 ворожі штурми - Генштаб

За ексзаступника керівника Офісу президента Смирнова внесли заставу в десять млн грн

Гетманцев анонсує цілодобові пости і відеоспостереження на тютюнових фабриках

Міністри оборони України та США обговорили поточну ситуацію на полі бою та відновлення бойових бригад

Богомолець: Мартиненко робив усе, щоб Україна ставала кращою

Польща не накладала обмежень на використання Україною польської зброї, українці можуть воювати, як хочуть

Разумков про Мартиненка: він був професіоналом і порядною людиною

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА