17:43 25.02.2024

Глава СЗР: Один з основних наративів росіян - підрив легітимності влади в Україні, це наслідки перенесення на інших власного внутрішнього жаху

2 хв читати

Керівник Служби зовнішньої розвідки (СЗР) України Олександр Литвиненко зазначив, що один з основних сучасних наративів РФ - підрив легітимності влади в Україні, тоді як легітимність російської влади має низку підстав для сумнівів.

Один з основних сучасних наративів росіян - підрив легітимності нашої влади. Але коли вони зазіхають на нашу легітимність, я б порадив почати з того, що відбувається в самій РФ. Репресіями після 24.02 вони фактично перетворили політичний ландшафт Росії на середньоросійську рівнину. Масштаб цих репресій уже давно не поступається не тільки брежнєвським, а й хрущовським часам, а за тюремними термінами - давно дійшов до сталінських часів", - сказав він на панельній дискусії в рамках форуму "Україна. Рік 2024", який проходить у неділю.

Литвиненко додав, що станом на початок 2024 року в РФ фігурантами політично вмотивованих кримінальних переслідувань вважається 1871 особа. Також до ймовірно репресованих політв'язнів належать понад 605 осіб.

"І порівняйте це з тим, що за офіційними даними з 1956-89 рр. у Радянському Союзі за політичними статтями було засуджено 8145 осіб. За 30 років. А зараз за більш ніж 2 роки - майже 2 тисячі осіб", - підкреслив глава СЗР.

Також він зазначив, що смерть у колонії російського опозиціонера Олексія Навального і "ганебна спекуляція навколо видачі його тіла" свідчить про те, що російська влада боїться.

"Вона боїться свого народу. Вона боїться світу. Світ жорстко відповідає на російську агресивну політику", - додав Литвиненко.

Крім цього, він зазначив, що всередині РФ ситуація не така позитивна, як вони роблять вигляд. Так, у РФ посилюються проблемні рухи, зокрема рух солдатських дружин і матерів. Водночас глава СЗР зазначив, що вибори в РФ, безумовно, відбудуться і 75% населення проголосують за Володимира Путіна.

"Але результати цих виборів маємо чітко усвідомлювати. Наскільки вони легітимні? Підстави для цих сумнівів широкі. Сумнівна легітимність самого висунення Путіна на вибори", - додав він.

Литвиненко прогнозує, що незаконні вибори на окупованих українських територіях покажуть нібито 96% явки і 98% тих, хто проголосував за Путіна.

"Тому, коли росіяни починають говорити про легітимність, маємо чітко усвідомлювати - це наслідки їхніх страхів, наслідки перенесення на інших власного внутрішнього жаху. Все це сьогоднішня російська реальність. Які - і ми повинні це чітко усвідомлювати - хочуть перенести на Україну. І не тільки на Україну – на всі країни, які колись були захоплені РФ Радянським Союзом (країни Балтії, Молдову, Польщу і т. д.)", - сказав глава СЗР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

Кількість постраждалих унаслідок удару по Черкаській Лозовій зросла до 27 людей, доля ще одного невідома - прокуратура

Постачання двох ЗРК Patriot до Харкова принципово змінить ситуацію - Зеленський після ударів по області

Кількість жертв удару по Черкаській Лозовій зросла до шести осіб - прокуратура

Окупанти вдарили по Харкову КАБ, в однієї жінки гостра реакція на стрес - Синєгубов

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалі - мер

У ХАРКОВІ КІЛЬКА ВИБУХІВ - МЕР

Генштаб ЗСУ: до середини дня армія РФ активізувалася на Сіверському та Харківському напрямках, на Покровському - зберігає високу інтенсивність атак

Окупанти обстріляли Куп'янський район Харківщини, загинули 5 мирних жителів, ще 9 постраждали - поліція

По Черкаській Лозовій було завдано подвійного удару "Іскандер-М", серед загиблих вагітна жінка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА