16:32 16.02.2024

Генсек ООН закликає покласти край безкарності країн і повернутися до верховенства права

3 хв читати
Генсек ООН закликає покласти край безкарності країн і повернутися до верховенства права

Сьогоднішній глобальний порядок не працює ні для кого, а перехід до багатополярності без потужних міжнародних інституцій може призвести до хаосу, заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гуттериш на відкритті Мюнхенської конференції з безпеки в п'ятницю.

"Бачимо, як країни роблять усе, що хочеться, безкарність здається ключовим словом сьогодні. Конкурентна боротьба стає пріоритетом і переважає над партнерством, що заохочується безкарністю", - наголосив генсек ООН.

За його словами, світові не вдалося вирішити основні загрози, що постають перед ним: небезпека застосування ядерної зброї, кліматичні кризи та криза, пов'язана зі штучним інтелектом.

Гуттериш наголосив, що війна, яка триває вже два роки і яку спровокувало російське вторгнення в Україну, не повинна відбуватися в Європі, вона призводить до жахливих людських жертв і чинить жахливий вплив на світову економіку і на найбідніші країни.

Як вважає генсек ООН, відповіддю має стати верховенство права і посилення архітектури світової безпеки.

Розповідаючи про Україну, Гуттериш закликав до якнайшвидшого досягнення стабільного миру для України і Росії, але наголосив, що він має відповідати міжнародному праву і принципу територіальної цілісності.

Генсек ООН закликав також до посилення регіональних організацій, щоб вони чинили тиск на країни для переходу їх до мирних переговорів.

За його словами, мир і справедливість потрібні і глобальній економіці, тому що глобальна фінансова архітектура не працює, а найбідніші країни після Covid і війни в Україні страждають ще більше, тоді як замість допомоги їм більше коштів витрачатиметься на військові потреби. Гуттериш закликав до перезавантаження Бреттон-Вудської системи.

Підсумовуючи, він наголосив, що ці та інші питання, як-от оновлення колективної системи безпеки, кіберзлочини, діпфейки, відповідальність технологічних гігантів, будуть розглянуті на Саміті майбутнього Генеральної асамблеї ООН 22-23 вересня цього року.

"Більш безпечний світ і більший пиріг для всіх - мета Саміту майбутнього", - сказав генсек ООН.

Голова Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Хойсген (Christoph Heusgen) також визнав, що песимізм і відчуття приреченості у світі зростає разом із кількістю конфліктів у світі, проте закликав слідом за Джорджем Соросом не миритися з цим і шукати "промені світла", визнавши, що поки що не відомо, де саме.

"Базою має бути верховенство права, примирення, а не помста. Це надало змогу відновитися моїй країні (Німеччині) і дало змогу Європі насолоджуватися найдовшим періодом миру. Або ми виживемо завдяки силі верховенства права, або будемо животіти під правом сильного", - вважає Хойсген.

Міністр-президент Баварії Маркус Зедер (Markus Soder) зазначив, що 60-та Мюнхенська безпекова конференція повернулася до основної теми - теми свободи, безпеки та здатності захищати їх.

Він наголосив, що Німеччина стоїть разом з Україною, і було б жахливо, якби Росія перемогла через брак в України ресурсів.

Зедер закликав до зміцнення НАТО. За його словами, альянс був створений не як фінансовий союз, а як співтовариство спільних цінностей, і приносить вигоду всім його членам, зокрема і США. При цьому міністр-президент Баварії наголосив, що Німеччина має бути найпотужнішою в НАТО і виконає необхідні норми фінансування оборонних потреб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Угода про членство України в ЄС не повинна містити жодних обмежень щодо територіального застосування - Стефанішина

Чехія передала перший тренажер винищувача F-16 до однієї з бригад тактичної авіації

Перед ПП "Долгобичув-Угринів" на польському кордоні розпочався одноденний страйк - Держмитниця

Унаслідок нічних атак були пошкоджені ЛЕП і відключалися побутові споживачі в трьох областях

СБУ затримала ворожого інформатора, який готував ракетний удар по залізничних ешелонах ЗСУ

ГУР МО застерігає перед новим витком ворожих ІПСО

Із лінії фронту на Донеччині евакуйовано 300 осіб, зокрема 33 дитини, поранений один місцевий житель - ОВА

Додатковий період реєстрації для участі в НМТ триватиме 10-15 травня

Нардеп Костенко: Ухвалення законопроєкту про мотивацію військової служби допоможе мобілізації

Alyona Alyona & Jerry Heil виступлять під №2 у фіналі "Євробачення-2024"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА