03:42 29.01.2024

Буркіна-Фасо, Малі та Нігер оголосили про вихід з ЕКОВАС

2 хв читати
Буркіна-Фасо, Малі та Нігер оголосили про вихід з ЕКОВАС

Три африканські країни з правлячими військовими режимами - Буркіна-Фасо, Малі та Нігер - оголосили в неділю про рішення покинути Економічне співтовариство країн Західної Африки (ЕКОВАС), повідомляє Радіо Свобода.

У спільному комюніке трьох держав, опублікованому на сайті канцелярії президента Нігеру, ідеться про те, що їхні керівники - капітан Ібраїм Траоре (Буркіна-Фасо), полковник Ассімі Гоїта і бригадний генерал Абдурахман Тчіані (Нігер) - ухвалюють суверенне рішення негайно вийти з регіональної західноафриканської організації.

Як ідеться в документі, після 49 років існування ЕКОВАС народи Буркіна-Фасо, Малі та Нігеру констатують, що організація відійшла від ідеалів, на яких її створили засновники 1975 року: братерства, солідарності, взаємодопомоги, миру і розвитку. "Крім цього, ЕКОВАС під впливом іноземних держав, зрадивши свої основоположні принципи, стало загрозою для власних держав-членів і населення, благополуччя якого воно покликане забезпечувати", - йдеться в заяві.

Військове керівництво трьох країн звинуватило ЕКОВАС у тому, що співтовариство не тільки не допомогло їм у боротьбі проти тероризму, але коли ці країни вирішили взяти свою долю у власні руки, запровадило проти них незаконні, несправедливі та безвідповідальні санкції.

Після військових переворотів у трьох африканських країнах, що піддали критиці в ЕКОВАС, ЄС та низці західних країн, їхні стосунки з ЕКОВАС та Францією різко загострилися. Із Францією було розірвано угоди про оборонне співробітництво, від її військових контингентів зажадали покинути ці країни. ЕКОВАС пригрозив спільною військовою операцією держав регіону в Нігері для відновлення конституційного ладу, однак вона не була приведена в дію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА