11:48 23.11.2023

Воєнна розвідка України здійснила успішну кіберспецоперацію щодо "Росавіації"

3 хв читати
Воєнна розвідка України здійснила успішну кіберспецоперацію щодо "Росавіації"

Головне управління розвідки Міністерства оборони України інформує, що в результаті успішної складної спеціальної операції в кіберпросторі вдалося отримати великий обсяг закритих службових документів структурного підрозділу міністерства транспорту Росії - "Федерального агентства повітряного транспорту" ("Росавіація").

Як повідомляється на сайті ГУР Міноборони України, серед отриманих у результаті злому та проникнення у ворожі інформаційні системи даних - перелік щодобових звітів "Росавіації" в масштабах усієї Росії за більше ніж півторарічний період.

"Їх аналіз свідчить - сфера цивільної авіації терористичної росії перебуває на межі колапсу", - зазначено в повідомленні.

Українська розвідка також оприлюднила отримані документи та вказала на низку важливих фактів щодо "Росавіації". Зокрема, за січень 2023 року в цивільній авіації Росії було зафіксовано 185 авіапригод. Близько третини кваліфіковано як інциденти різного рівня небезпеки. Лідером тут став російський ближньомагістральний літак "сухой superjet" ― 34 проблемні випадки.

Також за перші дев’ять місяців 2023 року в РФ задокументували 150 випадків технічних несправностей літаків. За аналогічний період 2022 року зафіксовано 50 таких інцидентів. Отже, зростання небезпеки польотів у Росії зросло втричі. Найпроблемнішими місцями російської авіації залишаються двигуни та шасі, а також інші важливі елементи гідросистеми, закрилки та програмне забезпечення.

У розвідці зазначили, що РФ зазнає серйозних труднощів з обслуговуванням бортів із великим нальотом. Через брак потужностей і фахівців у Москві намагаються переорієнтувати обслуговування літаків на Іран.

"Гострий дефіцит запчастин призвів до так званого авіаканібалізму на росії, коли одні літаки розбирають для ремонту інших. Згідно з оцінкою наявних даних до середини 2023 року в рф пустили на "донорство" понад 35% повітряних суден", - ідеться в повідомленні.

Крім того, більшість радянських літаків Ан-2 на сьогодні не можуть відірватися від землі, оскільки двигуни до них вироблялися в Польщі, але через санкції їх постачання припинено. Також лише протягом січня 2023 року серед 220 суден Airbus, що перебувають у Росії, зафіксовано 19 різних відмов. Зокрема, у дев’яти літаках, які використовує "Аерофлот", зафіксовано 17 випадків задимлення.

Із 230 літаків Boeing, які використовуються в Росії, зафіксовано 33 технічні відмови тих чи інших систем літака.

"Ще у вересні 2022 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) позначила росію червоним кольором, разом з Ліберією та Бутаном, що свідчить про вкрай високий ризик для безпеки польотів", - зазначили в ГУР.

Як наголосили в розвідці, аналіз характеру авіаційних інцидентів за отриманими документами свідчить, що низка відмов, особливо пов'язаних із двигунами, шасі та механізацією крил, має системний характер.

"Відповідна реальність - прямий наслідок санкцій, найбільш болючими з яких для держави агресора росії стали заборона на постачання повітряних суден і запчастин до них; повна відмова в технічному обслуговуванні й наданні послуг; відмова в оновленні програмного забезпечення; затримання російських повітряних суден за кордоном; обмеження доступу до метеорологічної інформації для аеронавігації", - додали в ГУР. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА