16:40 12.11.2023

Виверження вулкана на південному заході Ісландії неминуче, вважає ісландський вулканолог

1 хв читати

Можливість виверження вулкана Фаградальсф'ядль, розташованого неподалік міста Гріндавік на південному заході Ісландії, протягом неділі продовжує зростати, повідомляє ісландське Метеорологічне управління.

"Існує значний ризик виверження. Воно може початися будь-якої миті", - ідеться в комюніке ісландських метеорологів, витяг з якого наводить Бі-Бі-Сі.

Професор вулканології в Університеті Ісландії Тор Тордассон в інтерв'ю Бі-Бі-Сі повідомив, що "15-кілометровий потік магми на глибині п'ять кілометрів під вулканом продовжує залишатися активним, через що, на жаль, виверження неминуче".

За його словами, "найімовірніше воно станеться в межах Гріндавіка" - міста з населенням у 4 тис. осіб.

Напередодні влада Ісландії оголосила надзвичайний стан і розпорядилася евакуювати жителів Гріндавіка у зв'язку із загрозою виверження вулкана.

Рішення було ухвалено у зв'язку з тим, що з кінця жовтня на півострові Рейк'янес, на якому розташоване місто, зафіксували понад 24 тис. поштовхів, причому лише в п'ятницю зафіксували 800 поштовхів. Також у п'ятницю два сильні землетруси відчувалися в столиці Ісландії Рейк'явіку та на більшій частині південного узбережжя країни.

Із 2021 року на півострові Рейк'янес сталося три виверження: у березні 2021 року, у серпні 2022 року і в липні 2023 року. Усі вони сталися далеко від інфраструктури або населених пунктів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА