13:56 17.10.2023

Переважна більшість театрів дотримуються вимог мовного закону - мовний омбудсмен

2 хв читати
Переважна більшість театрів дотримуються вимог мовного закону - мовний омбудсмен

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявляє, що більшість театрів дотримуються вимог мовного закону.

"Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови здійснив моніторинг діяльності інтернет-представництва (сайтів, сторінок у соціальних мережах) 112 театрів (філармоній) комунальної та державної форм власності", - ідеться в повідомленні пресслужби мовного омбудсмена.

Зазначається, що під час моніторингу було проаналізовано 368 інтернет-представництв театрів, із них: 104 сайти (діють 97); 264 сторінки в соціальних мережах, застосунках і на платформах для поширення інформації (Instagram, Twitter (X), Facebook, TikTok, Viber, Telegram, YouTube).

Зокрема, було проаналізовано інформацію, розміщену на сторінках інтернет-представництв театрів (у соціальних мережах враховувався контент, що розміщувався протягом 2023 року) за такими показниками: мова виконання інтернет-представництв; обсяг і зміст інформації, що розміщується на українськомовних версіях інтернет-представництв; мова завантаження за замовчуванням інтернет-представництв.

Згідно з повідомленням, за результатами моніторингу встановлено, що з 97 сайтів, які діють, 96 мають інтерфейс із відповідним розміщеним контентом (інформаційні матеріали, афіші, анонси) українською мовою, що становить 99%.

"Лише один сайт (1%) надає інформацію виключно недержавною мовою - комунальна установа культури "Дніпровський міський театр "КВН ДГУ", що є порушенням мовного законодавства (наразі сайт не функціонує).

Моніторинг також засвідчив, що в переважній більшості сайтів мовою завантаження за замовчуванням є державна - 95 сайтів (98%) завантажуються українською, два сайти (2%) завантажуються за замовчуванням іншою мовою: англійською мовою (Хмельницький міський монотеатр "Кут") та російською (Дніпровський міський театр "КВН ДГУ").

Крім того, зафіксовано два випадки, коли протягом 2023 року на сторінці інтернет-представництва театру інформація подавалася виключно недержавною мовою.

"Це стосується інтернет-представництв КЗ "Закарпатський обласний угорський драматичний театр", де було застосовано угорську мову", - уточнили у відомстві.

Отже, за даними мовного омбудсмена, моніторинг засвідчив, що більшість театрів дотримуються вимог мовного закону, їхні сайти, сторінки в соціальних мережах виконуються державною мовою.

"При цьому переважна більшість театрів забезпечують функціонування виключно україномовної версії сайту (70%). Зафіксовані порушення мають поодинокий характер", - ідеться в повідомленні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА