17:02 12.10.2023

СБУ повідомила про нову підозру Азарову та викрила чиновницю райадміністрації Києва, яка писала для нього пропагандистські тексти

3 хв читати
СБУ повідомила про нову підозру Азарову та викрила чиновницю райадміністрації Києва, яка писала для нього пропагандистські тексти

Служба безпеки України повідомила про нову підозру колишньому прем'єр-міністру України Миколі Азарову та викрила чиновницю однієї з районних адміністрацій Києва, яка писала тексти Азарову для виступів на російському телебаченні.

"Служба безпеки задокументувала нові злочини колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова, який підозрюється у державній зраді. Переховуючись від правосуддя за межами України, він активно співпрацює з російськими спецслужбами та виконує їхні вказівки щодо проведення підривної діяльності проти нашої держави", - йдеться в повідомленні української спецслужби в четвер.

За інформацією СБУ, Азаров поширює наративи Кремля у своїх коментарях ворожим пропагандистам, зокрема в ефірах токшоу.

Зокрема, як зазначається в повідомленні, він регулярно виправдовує збройну агресію РФ, тимчасову окупацію частини України та поширює фейки про військово-політичне керівництво нашої держави.

"При цьому тексти публічних виступів Азарова готувала його помічниця - діючий державний службовець однієї з районних адміністрацій Києва", - наголошують в українській спецслужбі.

У СБУ уточнюють, що зловмисниця робила це і після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

"Також вона дистанційно домовлялася з представниками російських та білоруських інформресурсів про час і тематику його участі в прямих ефірах або записі коментарів. Чиновниця здійснювала комунікацію з Азаровим та ворожими пропагандистами не тільки з власної домівки, а і з робочого кабінету в будівлі держустанови", - наголошується в повідомленні.

Крім того, чиновниця адмініструвала телеграм- і ютуб-канали колишнього прем'єра, а також його особисті сторінки в соцмережах.

"Там вона також "розганяла" провокативні матеріали, в яких повторювала риторику кремля про війну в Україні та дезінформувала про суспільно-політичну обстановку в нашій державі. Перед відправкою Азарову "тез" для його виступів та публікацією дописів у його інтернет-ресурсах фігурантка дистанційно погоджувала всі матеріали зі ще однією помічницею експрем’єра у москві. Нею виявилася колишня колега фігурантки, яка після повномасштабного вторгнення рф виїхала до країни-агресора", - ідеться в повідомленні.

За інформацією СБУ, також встановлено, що викрита чиновниця з Києва є керівником одного з підрозділів Фонду гуманітарної підтримки, створеного Азаровим для фінансування антиукраїнського "Комітету спасіння України". "Через ці установи фігурантка регулярно отримувала оплату за свої послуги", - уточнюють у спецслужбі.

Під час обшуків у фігурантки виявлено комп'ютерну техніку та мобільний телефон, які вона використовувала для спілкування з прем'єром-утікачем, його помічницею з Москви та російськими пропагандистами.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Азарову про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 2 ст. 28 та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою); ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Раніше, як нагадують у спецслужбі, злочинні дії Азарова було кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Двом його помічницям підозру оголошено за статтями: ч. 2 ст. 28 та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою); ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Щодо викритої чиновниці райадміністрації, то, як повідомляють у СБУ, вирішується питання обрання їй запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Відбуваються комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх фігурантів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада ухвалила закон про надання адмінпослуг українцям, зокрема за кордоном

Переговори про вступ України до ЄС мають розпочатися якнайшвидше - Мецола

Позиція Європарламенту буде значущою для оборонної підтримки України - Зеленський

Між рішенням партнерів про постачання Україні зброї та її потраплянням на фронт відстань уже не в кілометрах, а, на жаль, у тижнях і місяцях - Зеленський

Путін в інформаційному акваріумі й не має наміру зупинятися - Зеленський

Дрон СБУ вдарив по НПЗ у російській Башкирії, подолавши рекордні 1500 км - джерело

Зеленський призначив Залужного послом у Великій Британії

Будівництву НВМК у Гатненській громаді біля Києва протистоять, зокрема, проплачені люди - заступник директора

Дмитра Герегу знову призначено командувачем Сил підтримки ЗСУ

Президент підписав указ про звільнення Залужного з військової служби

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА