16:03 24.08.2023

НБУ введе в обіг 80 тис. пам'ятних монет "Сміливість бути. UA" з нагоди Дня Незалежності

2 хв читати

Національний банк України (НБУ) випускає в обіг пам'ятні монети "Сміливість бути. UA" до 32-ї річниці незалежності України номіналом 10 і 5 грн, загальний тираж - 80 тис. шт.

Як повідомив центробанк у четвер, монету 10 грн випустять зі срібла 925 проби тиражем 5 тис. шт., 5 грн - із нейзильберу тиражем 75 тис. шт.

Зазначається, що аверс монети прикрашає стилізована композиція, що символізує Україну, а тло реверса - абсолютно дзеркальне.

"Сьогодні весь світ точно знає, що сміливість – це бути українцями. І щоб підкреслити це, ми зробили поверхню срібної монети частково дзеркальною. Піднесіть її до обличчя, побачте себе, відчуйте себе частиною незламної української нації", - прокоментував елемент дизайну голова Нацбанку Андрій Пишний.

Вага кожної срібної монети становитиме 31,1 г, діаметр - 38,6 мм, монети з нейзильберу - 16,54 г, діаметр - 35 мм.

Над створенням ескізів пам'ятних монет працювали київські художники Володимир Таран, Олександр і Сергій Харукі, а також скульптор Володимир Атаманчук.

Пам'ятна монета "Сміливість бути. UA" стала четвертою в серії "Безсмертна моя Україно". В серпні анонсувався випуск спільної монети від Нацбанків Польщі та України до Дня Незалежності останньої "Дружба та братство - найбільше багатство", до цього було випущено "Ой у лузі червона калина" і "В єдності - сила".

Згідно з інформацією на сайті, придбати монети можна буде з 24 серпня в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку, якому буде передано 15 тис. монет зі срібла та нейзильберу. Починаючи з вересня, пам'ятні монети будуть у міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ поступово реалізовуватися банками-дистриб'юторами (Укргазбанк, Радабанк, ТАСкомбанк, ПриватБанк).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог посилив наступальні дії на авдіївському, куп'янському, бахмутському напрямках, широкомасштабного наступу на півночі Харківщини немає - ОСУВ "Хортиця"

У неділю в Україні невеликий дощ прогнозується лише в північних областях

СБУ оголосила набір до ЦСО "А"

Російська армія демонструє нездатність застосовувати боєприпаси по намічених цілях - британська розвідка

На Харківщині тривають бої за н.п. на прикордонні, які перебували в "сірій зоні", українські захисники отримують підкріплення і стабілізують смугу

Понад 1,6 тис. абонентів залишилися без газу в Харківській області через обстріли РФ - Міненерго

ГУР МО України ідентифікувало російських військовослужбовців, які обстрілюють Україну "Кинджалами"

Росіяни здійснили 52 обстріли населених пунктів Чернігівської, Сумської та Харківської областей

Фінал "Євробачення-2024" відбудеться в суботу, Alyona Alyona & Jerry Heil виступлять під №2

Росіяни за добу 11 разів обстріляли Донецьку область - голова ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА