17:24 26.04.2023

Словенія таємно передала Україні 20 ББМ - ЗМІ

2 хв читати

Уряд Словенії в умовах цілковитої таємності поставив Україні 20 бойових броньованих машин "Валук", що є аналогами австрійських машин "Пандур", повідомляється на сайті словенського новинного порталу 24UR у середу з посиланням на власні джерела.

"Ми не отримували офіційного підтвердження словенської пожертви і, ймовірно, не отримаємо протягом певного часу, але наші джерела підтвердили нам, що транспортування в Україну було завершено цього тижня в умовах цілковитої таємності. Сама операція тривала кілька місяців, оскільки бронетехніку потрібно було підготувати, обслужити та перевезти. Їх доставили літаком в одну із сусідніх країн, Словенія має можливість використовувати стратегічний транспортний літак С17, в якому вони могли б розміститися по чотири "Валуки". Зупинка, мабуть, була в одному з двох логістичних центрів збору допомоги Україні в Польщі або Словаччині", - йдеться в повідомленні.

ББМ "Валук" мають колісну формулу 6х6, озброєні 40-мм автоматичними гранатометами або 12,7-мм кулеметами. Мають запас ходу близько 600 км дорогою і 200-300 км - бездоріжжям. Загалом на озброєнні в Словенії їх було 85 штук, вони перебували в словенській армії 24 роки. "Це найменш стара зброя, яку Словенія поставила Україні, вона призначена для перевезення піхоти та захисту її від протипіхотних мін і піхотної зброї калібром до 12,7 мм", - повідомляють у 24UR.

Відомо, що наразі Словенія формує середню батальйонну групу з бронеавтомобілями 8x8, більш легкими, ніж "Валуки"; тендери перебувають у завершальній фазі.

При цьому в Міністерстві оборони Словенії не коментують види й обсяги військової допомоги Україні. У відомстві повідомили, що рішення уряду Словенії, які стосуються цього виду допомоги, не є публічними.

За даними видання, Словенія на сьогодні вже направила Україні 28 танків M55S, 35 гусеничних броньованих машин M80A, 16 гаубиць M2A1, 20 автомобілів HMMWV і багато іншого озброєння і техніки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА