21:05 24.04.2023

АРМА готується оголосити конкурс з відбору управителя активами "Карпатнафтохім", але акцентує увагу на проблемах із ними

3 хв читати
АРМА готується оголосити конкурс з відбору управителя активами "Карпатнафтохім", але акцентує увагу на проблемах із ними

Національне агентство України з питань виявлення, пошуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), готується оголосити конкурс з відбору управителя переданими йому в жовтні 2022 року активами ТОВ "Карпатнафтохім", але звертає увагу на виявлені проблеми з цими активами.

"АРМА проведено збір інформації, зокрема отримано фінансову звітність ТОВ "Карпатнафтохім" за 2020-2021 рр. та 9 місяців 2022 року. Після отримання та опрацювання всієї зібраної інформації, офіційного повідомлення правоохоронних органів про виявлені проблеми, Агентством здійснено заходи щодо оголошення конкурсного відбору управителя вказаними арештованими активами", - ідеться в повідомленні на сайті АРМА в понеділок.

Згідно з ним, про оголошення конкурсу, його умови та строки прийому документів від учасників буде повідомлено окремо.

При цьому щодо виявлених проблем, АРМА зазначає, що в судовій ухвалі про передачу активу та даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно було виявлено невідповідність, а саме певне майно, зазначене в ухвалі як власність заарештованого товариства (виробничі будівлі, цехи, цистерни), не належить йому відповідно до актуальних відомостей у Реєстрі.

З огляду на це, агентство заявляє, що укладення нотаріального договору управління зазначеним майном неможливе.

Там уточнили, що про виявлену невідповідність АРМА невідкладно повідомило прокурора офіційним листом.

Крім того, як зазначають в агентстві, з аналізу тексту постанови випливає, що в управління АРМА не передано виробничих потужностей (основних засобів) підприємства, а це унеможливлює виробництво продукції майбутнім управителем навіть за умови передачі йому 100% корпоративних прав. До того ж згідно із законом, під час здійснення повноважень власника корпоративних прав управитель зобов'язаний узгоджувати свої дії з власником таких активів.

Там також звернули увагу, що після отримання активу в управління співробітники АРМА тричі намагалися здійснити огляд підприємства, проте жодного разу не були допущені на територію.

"Агентство зверталося до прокурора з проханням допомогти в отриманні доступу до переданих в управління об'єктів нерухомості, але відповіді не отримало", - акцентували в АРМА.

Як повідомлялося, у серпні 2022 року генпрокурор України Андрій Костін повідомив про арешт корпоративних прав і 35 об'єктів нерухомості одного з найбільших виробників органічних хімічних речовин ТОВ "Карпатнафтохім" (м.Калуш, Івано-Франківська обл.) на суму понад 2,3 млрд грн.

За наявною у слідства інформацією, протягом 2017-2022 років посадові особи підприємства у змові з невстановленими особами, яким підконтрольні кіпрські Fanlo Holdings Limited, Lukoil Investments Cyprus Ltd і НК "Лукойл" (РФ), ухилилися від сплати податків на суму понад 3 млрд грн. Слідчі також вважають, що понад 5 млрд грн з метою їхньої легалізації було протиправно перераховано на користь юридичної особи-нерезидента, підконтрольної російській нафтовій компанії.

У жовтні 2022 року Братський районний суд Миколаївської області заарештував і передав в управління АРМА "Карпатнафтохім".

Згідно з оприлюдненими в єдиному судовому реєстрі постановами суду від 21 жовтня 2022 року, йдеться про 35 об'єктів заарештованого нерухомого майна "Карпатнафтохім" і рухомого майна, яке належить Karpaty Chemical B.V. (Нідерланди), та корпоративних прав на 100% статутного капіталу "Карпатнафтохім".

У лютому 2017 року НК "Лукойл" (РФ) заявила про продаж контрольного пакета "Карпатнафтохім". 100% ТОВ належить Karpaty Chemical B.V. (Нідерланди), кінцевими бенефіціарами якого є Ільхам Мамедов, який раніше очолював ПІІ "Лукойл-Україна" і гендиректор "Техінсервіс" Ігор Щуцький.

"Карпатнафтохім" у червні 2017 року відновив роботу після п'ятирічного простою. Підприємство виробляє етилен, поліетилен, вінілхлорид, каустичну соду, хлор та суспензійний ПВХ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Норвегія знову посилила схему захисту переміщених осіб з України

Із 3 червня у столичній підземці змінять графік руху поїздів

Зеленський запросив прем'єра Сінгапуру на Саміт миру

Унаслідок обстрілу Станіслава Херсонської області пошкоджено пральню, будівлю ліцею - голова ОВА

На кількох напрямках фронту тривають зіткнення, ворог найактивніший на Покровському напрямку - Генштаб ЗСУ

Президенти України та Сінгапуру обговорили перспективи поглиблення двосторонніх відносин

Окупанти обстріляли Андріївку на Харківщині, постраждали 2 пенсіонери - Синєгубов

На початку тижня в більшості областей України будуть дощі, у понеділок у Карпатах грози - Укргідрометцентр

Україні потрібна підтримка країн Азії - Зеленський

Зеленський: У нас сьогодні немає якихось потужних контактів із Китаєм, цього не хоче китайська сторона

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА