19:54 27.03.2023

Без виведення військ і персоналу РФ із ЗАЕС та прилеглих територій будь-які ініціативи з відновлення ядерної безпеки приречені на невдачу

2 хв читати
Без виведення військ і персоналу РФ із ЗАЕС та прилеглих територій будь-які ініціативи з відновлення ядерної безпеки приречені на невдачу

Президент України Володимир Зеленський у межах робочої поїздки до Запорізької області провів зустріч із генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелем Гроссі.

Як повідомляє пресслужба глави держави, зустріч відбулася на території Дніпровської гідроелектростанції (ДніпроГЕС).

Зазначено, що Зеленський і Гроссі ознайомилися з наслідками російських ракетних ударів по цьому об'єкту критичної інфраструктури, будівлі та енергетичне обладнання якого зазнали значних руйнувань.

"Президент і генеральний директор МАГАТЕ були поінформовані про заходи, яких вживають для захисту ДніпроГЕС на випадок нових атак російського агресора, а також про перебіг аварійно-відновлювальних робіт на об'єкті", - йдеться в повідомленні.

У ньому зазначено, що співрозмовники також детально обговорили ситуацію на Запорізькій АЕС. Глава держави подякував генеральному директору МАГАТЕ за підтримку в питаннях, пов'язаних із гарантуванням безпеки об'єктів ядерної енергетики в Україні.

"Ваша роль у забезпеченні енергетичної безпеки України сьогодні є надзвичайно важливою", - наголосив Зеленський.

Президент також привернув увагу голови агентства до постійного тиску, якого зазнає персонал Запорізької атомної станції з боку російських окупантів. Він окремо наголосив на насильницькій паспортизації українських працівників з боку російських окупаційних сил, а також недотриманні ними правил безпеки на ЗАЕС і протиправному втручанні в технологічний процес функціонування станції.

Президент наголосив на важливості забезпечення постійної присутності представників МАГАТЕ на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС і зазначив, що це важливо для гарантування ядерної безпеки.

Повідомляється, що Зеленський високо оцінив готовність Рафаеля Гроссі особисто очолити ротаційну групу експертів на ЗАЕС. При цьому президент заявив про першочергову важливість звільнення станції від окупантів і відновлення повного контролю української сторони над об'єктом.

"Без негайного виведення російських військ і персоналу із ЗАЕС та прилеглих територій будь-які ініціативи з відновлення ядерної безпеки та захищеності приречені на невдачу", - підсумував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА