11:33 15.02.2023

У школах можуть з'явитися основи тактичної медицини й тактичної підготовки – голова комітету Ради

2 хв читати
У школах можуть з'явитися основи тактичної медицини й тактичної підготовки – голова комітету Ради

Голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак анонсував появу в загальноосвітніх школах України курсів з основ тактичної медицини та основ тактичної підготовки, а також штатної одиниці "офіцера з безпеки".

"Обов'язково. Над цим працює Інститут модернізації змісту освіти, який відповідає за зміст та за наповнення цих дисциплін", - сказав Бабак в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання, чи з'являться в школах такі предмети, як, наприклад, "цивільний захист", "довійськова підготовка", "тактична медицина".

"Нам потрібно визначитися з концепцією, хто викладатиме ці дисципліни. Бо дуже не хочеться, щоб ми поверталися до тієї практики, яка була, коли, за всієї поваги, відставний пенсіонер розповідатиме, що зараз відбувається", - додав він.

На думку парламентаря, викладання цих дисциплін можна буде реалізувати за допомогою ветеранів, які будуть після війни, або за допомогою бійців територіальної оборони.

"Тоді там будуть і основи тактичної медицини, і основи тактичної підготовки тощо. Крім того, зауважу, що і для хлопців і для дівчат усе це потрібно однаково. Тією чи іншою мірою може відрізнятися програма, але, по суті, вона має бути однаковою, тому що і хлопці мають розбиратися в медицині, і дівчата повинні мати навички поводження зі зброєю", - заявив голова комітету.

Крім того, він вважає, що такі предмети потрібно викладати не лише в 10-11-му класах, а й раніше, з 8-9-го, бо частина дітей після 9-го класу йде на професійну освіту.

Що стосується структури майбутньої системи безпеки у школах, Бабак наголосив, що у цьому питанні "важливо не перегнути".

"Я знаю, що зараз напрацьовується концепція безпеки в школах, яка була започаткована ще покійним міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським. Була максимально робоча ідея - додати в школи штатну одиницю офіцера з безпеки, який буде співробітником МВС, для того, щоб стежити за безпекою в самій школі на рівні з відеоспостереженням, тривожними кнопками. Його завдання не так прямо втручатися в усі конфлікти, як передавати за потреби інформацію в органи внутрішніх справ для швидкого реагування", - розповів голова комітету.

Водночас він заявив, що на сьогодні не йдеться про плани встановлення в школах рамок, оскільки це фінансово затратно і не вирішить жодних проблем.

"Сподіваюся, такі екстремальні і не дуже розумні речі у нас імплементувати не будуть. Щодо іншого, то безпека підвищуватиметься стовідсотково", - підсумував Бабак.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

Голова УІНП: Із декомунізацією ми точно вже на фінальній стадії, але економічний аспект може затримати ці процеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА