07:22 03.02.2023

У школах у ЄС майже 750 тис. українських дітей-біженців, знайшли роботу понад 600 тис. дорослих

3 хв читати
У школах у ЄС майже 750 тис. українських дітей-біженців, знайшли роботу понад 600 тис. дорослих

Країнам-членам Європейського Союзу вдалося набрати до своїх шкіл майже 750 тис. українських дітей, часто за допомогою онлайн-освіти або з українськими вчителями у класах, повідомила єврокомісар із внутрішніх справ Ільва Йогансон (Ylva Johansson) під час спільного засідання уряду України та Єврокомісії у Києві у четвер.

"У нас уже працює понад 600 тис. дорослих. Ми, звичайно, сподіваємося, що вони зможуть повернутися додому незабаром… але, якщо це необхідно, ми готові і продовжуватимемо вирішувати всі ці практичні питання", – наголосила єврокомісар, зазначивши, що загалом у країнах ЄС понад 4 млн українських біженців.

Одним із таких питань вона назвала житлове. "Можна зрозуміти тих, у кого в квартирі разом із ними вже майже рік живе сім'я. Це тривалий час. Тож тепер нам дійсно потрібно шукати більш стійкі рішення", – зазначила Йогансон.

Єврокомісар з питань праці та соціальних прав Ніколас Шміт (Nicolas Schmit) також підтвердив оцінку кількості працюючих українських біженців - понад 600 тис., переважно жінки, хоча уточнив, що цифри спірні.

"У деяких країнах Європи частка працевлаштованих українських біженців працездатного віку складає вже 40%. І багато українських громадян, які зараз працюють в ЄС, насправді допомагають заповнити нестачу робочої сили", - зазначив єврокомісар.

За його словами, понад 350 тис. осіб наразі зареєстровано у державних агентствах з працевлаштування та активно шукають роботу.

Шміт зазначив, що важливо надати їм доступ до професійної освіти, підвищення кваліфікації, мовних курсів.

У свою чергу, перший віцепрем'єр – міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що Україна дуже цінує зусилля ЄС і країн-членів, які відкрили свої будинки для 4,6 млн українців. Пославшись на дані ООН, вона уточнила, що 87% – це жінки з дітьми, і 90% з них бажають повернутись додому, тому Україна називає їх не мігрантами, а тимчасово переміщеними за кордон. Перший віцепрем'єр додала, що 70% українців, які виїхали, мають вищу освіту і до того, як вони перетнули кордон ЄС, 65% із них працювали.

Свириденко зазначила, що середній рівень зайнятості становить 28%: найвищий – у Польщі, тоді як у Німеччині він нижчий за 10%.

Водночас вона також навела оцінки Європейського центрального банку, згідно з якими частка працевлаштованих українців у країнах ЄС склала приблизно 55%. "Оскільки приймаючі країни справді мали структурну нестачу робочої сили, українці дуже легко адаптувалися до ринку праці та стали рушійною силою для розвитку вашої економіки", – констатувала Свириденко.

Водночас вона наголосила, що навіть якщо українці добре інтегруються на ринок праці, тиск на соціальну інфраструктуру ЄС є значним.

"Ми, як уряд, вважаємо, що нашим головним завданням і великим викликом сьогодні є створення всіх необхідних умов для того, щоб українці повернулися в Україну. Власне тому ми наполягаємо на ранньому відновленні", - наголосила перший віцепрем'єр.

Вона закликала до окремого спільного проєкту знайти шлях та запропонувати план заходів, щоб українці повернулися додому.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Військовим даватимуть до 15 днів додаткової відпустки за знищену ворожу техніку - рішення Кабміну

Кабмін провів звільнення і призначення заступника міністра в Міненерго - Мельничук

Шмигаль доручив Міносвіти та місцевій владі забезпечити ресурси для роботи генераторів у закладах профтехосвіти

Україна повинна мати можливість уражати військові цілі на території РФ - Кулеба

ФДМУ вперше реалізував через "Прозорро.Продажі" конфісковане майно підсанкційних осіб – квартири Шелкова та Сальдо

Кулеба: Україна просить партнерів розглянути можливості щодо перехоплення зі своєї території ракет, випущених РФ по українських населених пунктах

Окупанти активізувалися на Харківщині, складна ситуація залишається на покровському напрямку - Генштаб

У Генштабі підтвердили знищення в Криму російського ракетного корабля "Циклон"

Глава МЗС Німеччини: Зеленський є законним і легітимним президентом України

У Херсоні вже три постраждалих унаслідок денного обстрілу - міськадміністрація

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА