14:04 09.01.2023

Держмитслужба спростовує звинувачення СБУ та БЕБ у створенні корупційних схем під час експорту зерна

3 хв читати
Держмитслужба спростовує звинувачення СБУ та БЕБ у створенні корупційних схем під час експорту зерна

Державна митна служба України спростовує звинувачення Служби безпеки України (СБУ) та Бюро економічної безпеки (БЕБ) у створенні злочинної схеми розкрадання коштів під час експорту українського зерна, в причетності до якої підозрюють понад 10 чиновників, серед яких заступник начальника одного з департаментів Держмитслужби та керівництво Одеської митниці.

Як повідомляється в пресрелізі відомства в понеділок, звинувачення цих чиновників у створенні злочинної схеми, що призвела до несплати податків на 5,2 млрд грн, є безпідставним, оскільки на зернові вантажі не нараховується вивізне мито, і відповідні збитки не можуть бути розраховані в принципі.

"Правоохоронці маніпулюють фактами, адже зернові не входять до переліку товарів, на які нараховується вивізне (експортне) мито. Тобто 5,2 млрд грн, про які повідомляють аналітики БЕБ, не можуть бути вирахувані", - наводить Держмитслужба слова в. о. голови В'ячеслава Демченка.

Крім того, у повідомленні Держмитслужби зазначено, що співробітники БЕБ та податкової не відреагували належним чином на наявність підприємств із ризиковою діяльністю, натомість доручили митниці здійснити огляд таких компаній. Проте у 80% випадків співробітники бюро не з'явилися на проведення оглядів.

"Водночас йдеться про розмежування повноважень органів влади - Держмитслужби, Державної податкової служби та БЕБ. Зокрема, контроль внутрішнього ринку, де продається/перепродається зерно у значних обсягах, відповідно до чинного законодавства митниця не здійснює. Тут питання мають виникати до податківців та співробітників БЕБ", - уточнив Демченко в повідомленні.

Як повідомлялося, СБУ та БЕБ 3 січня викрили злочинну схему розкрадання коштів на експорті українського зерна. За їхніми даними, до організації схеми причетні понад 10 чиновників, серед них заступник начальника одного з департаментів Держмитслужби та керівництво Одеської митниці. Їх підозрюють в ухиленні від сплати податків під час експорту українського зерна, внаслідок чого держава недоотримала сотні мільйонів гривень.

За даними спецслужби, для реалізації схеми її учасники задіяли понад 370 комерційних структур з ознаками фіктивності. Через них масово скуповували пшеницю у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агропромислових холдингів. Щоб "заплутати" торговельні ланцюги та уникнути сплати обов'язкових платежів до бюджету, ділки передавали продукцію з однієї фірми-"прокладки" до іншої, після чого збували зерно експортерам для продажу за кордон.

За даними слідства, співробітники БЕБ до висунення підозри фіксували факти використання ризикових підприємств в експортних процедурах і письмово попередили про це Держмитслужбу. Проте, як зазначено в повідомленні, чиновники митниці не врахували відповідних зауважень та дозволили продаж понад 1 млн тонн зернової продукції зловмисників за кордон.

Під час 30 обшуків в адмінприміщеннях центрального апарату Держмитслужби на території портів та за місцем проживання фігурантів правоохоронці виявили чорнові записи, документи в електронному вигляді, мобільні телефони із доказами незаконної оборудки. У рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру та обрання запобіжного заходу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До суду скеровано обвинувачення проти ексмера Куп'янська, який здав місто в перші дні повномасштабного вторгнення РФ

Прокурор МКС запитує ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю, міністра оборони та лідерів ХАМАСу щодо ситуації в Палестині - сайт суду

Із 18 липня повістки почнуть розсилати поштою - постанова Кабміну

Будинок для ВПО відкрито в одному із сіл Великогаївської громади Тернопільщини

Росіяни обстріляли Запорізьку область, є загиблий - ОВА

Прем'єр Хорватії візьме участь у Саміті миру - Зеленський

Голова УІНП: Меморіалізація російсько-української війни буде складною

Кількість загиблих у Черкаській Лозовій зросла до семи - прокуратура

Понад 400 тис. українців оновили свої дані в застосунку "Резерв+" - Міноборони

Голова УІНП: 24 лютого поки що має залишатися неофіційною датою, що підсвічується державою як День люті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА