13:42 15.07.2022

Мовний омбудсмен: Мовою вебресурсів та інтерфейсів користувача з 16 липня має бути українська

2 хв читати
Мовний омбудсмен: Мовою вебресурсів та інтерфейсів користувача з 16 липня має бути українська

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь нагадує, що з 16 липня мовою вебресурсів та інтерфейсів користувача має бути українська.

"Щодо 27-ї статті, вона набуває чинності завтра, і насамперед стосуватиметься сфери користувацьких інтерфейсів. Користувацький інтерфейс – це вся інформація на пристроях, техніці, зокрема й побутовій, на будь-яких інших пристроях, яка говорить про особливості застосування конкретного предмета, про особливості використання його функцій", - сказав він на брифінгу в національному Медіацентрі "Україна" у п'ятницю.

Кремінь зазначив, що 27-ма стаття мовного закону стосується також офіційних засобів комунікації органів державної влади та місцевого самоврядування, у зв'язку з чим із 16 липня всі інтернет-ресурси повинні мати базову стартову сторінку українською мовою.

Зокрема, з 16 липня будь-який товар, на якому встановлено комп'ютерну програму, має бути "локалізований" для реалізації в Україні. Зокрема, на товарі має бути україномовний інтерфейс, незалежно від того, чи використовує цей інтерфейс електронний екран або ж має вигляд панелі управління зі звичайними кнопками.

Крім того, всі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютуб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки), які використовуються як інтернет-представництва суб'єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, зокрема інформаційні інтернет-ресурси, повинні мати основну версію українською мовою, яка має завантажуватися для користувачів за замовчуванням.

Як повідомлялося, україномовна версія інтернет-представництва іноземного суб'єкта господарювання, що реалізує продукцію в Україні, може мати менший обсяг інформації, ніж основна версія, але бути достатньою для того, щоб користувач з України міг повністю розуміти мету діяльності цього суб'єкта.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день здійснили 46 обстрілів 10 громад Сумської області, одна людина поранена

ВИБУХ У ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

За добу відбулося 77 бойових зіткнень, 7 - ще тривають, найгарячішим залишається покровський напрямок

110 ОМБ ім. М.Безручка: Збито черговий ворожий СУ-25

Нова зустріч у форматі "Рамштайн" відбудеться 20 травня

У Москви немає шансу підкорити нашу країну, наших людей, свідомість та історію

У Києві відкрили пам'ятний камінь на місці майбутнього меморіалу пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

"Укренерго" попереджає про можливі аварійні відключення споживачів у Харківській і Полтавській областях у неділю

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару в Харкові зросла до шести осіб

Водії міжнародних перевізників не беруть участі в протестах проти нових правил мобілізації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА