07:00 02.03.2022

2 березня: Цей день в Україні та світі

3 хв читати
2 березня: Цей день в Україні та світі

ДЕНЬ 6 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 6 RUSSIAN AGRESSION

2 березня у світі відзначають міжнародний день сірника, всесвітній день психічного здоров'я підлітків, день компакт-диска, а у православних – День пам'яті преподобного Пимена Великого. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Міжнародний день сірника

Щороку 2 березня у світі відзначають одне з незвичайних свят – Міжнародний день сірника. Чому цю дату обрали для його заснування – невідомо. Проте всі погоджуються, що сірники протягом багатьох десятиліть були однією з незамінних речей і найважливіших елементів людського життя. І сьогодні вони продовжують відігравати не останню роль у повсякденному побуті, як зручний та дешевий спосіб добування вогню. Відтак свято заслужили.

Всесвітній день психічного здоров'я підлітків

Всесвітній день психічного здоров'я підлітків запровадили задля підвищення поінформованості юнацтва щодо проблем психічного здоров'я. Свято молоде: у США реєстратор у національному календарі проголосив цей день у 2020 році, до того ж зазначається, що це саме Всесвітній, а не національний день. А засновники свята заявили, що мають намір просувати ініціативу у всьому світі.

А дату запропонували представники покоління Z (покоління людей, що народилися приблизно в період з 1997 до 2012 рр.). За даними Американської психологічної асоціації, покоління Z має найгірше психічне здоров'я з усіх поколінь. Причому саме представники цього покоління прагнуть змінити на краще не себе та свій спосіб життя, а одразу весь світ. Понад 64 відсотків із покоління Z кажуть, що вони хочуть вести здоровіший спосіб життя "для загального щастя". А 94 відсотки "зумерів" вважають, що насамперед саме психічне здоров'я важливе для загального благополуччя.

День компакт-диску

2 березня 1983 року у Великій Британії продемонстрували перший компакт-диск. Завдяки бурхливому розвитку інформаційних технологій наприкінці 1970-х років з'явилася можливість зберігання та зчитування будь-якої інформації у цифровому вигляді.

Попільна середа - початок Великого посту у західних християн

Попільна середа відкриває Великий піст у латинському обряді католицької, англіканської та деяких лютеранських церков, що триває 45 днів і Великоднем.

Цього дня, згідно з давнім звичаєм, вірянам наносять на чоло знамення хреста освяченим попелом. У єврейській традиції посипання голови попелом символізує скорботу та покаяння.

З 3-4 століть Церква стала покладати попіл на голови тих, хто публічно кається, після сповідання ними своїх гріхів. З 10 століття голову попелом стали посипати усі віряни, щоб позначити свій вступ на шлях навернення. У 14 столітті покладання попелу зустрічалося у Західній Церкві вже повсюдно.

У цей день

1933 – У Нью-Йорку пройшла прем'єра фільму "Кінг Конг".

1951 - Відбулася перша гра зірок NBA.

1969 – Перший випробувальний політ французького надзвукового пасажирського літака "Конкорд".

1974 - На церемонії вручення Гремі Стіві Вандер отримав п'ять нагород.

Іменини: Павло, Роман, Михайло, Ганна, Микола, Марія.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА