17:28 20.12.2021

Адвокат Порошенка: В Офісі генпрокурора знали, що Порошенко виїде з країни

4 хв читати
Адвокат Порошенка: В Офісі генпрокурора знали, що Порошенко виїде з країни

Адвокат п'ятого президента України Петра Порошенка Ілля Новіков, коментуючи повідомлення про підозру в державній зраді, уточнив, що правоохоронці знали про відсутність Порошенка в країні.

"До будинку Петра Порошенка приїхала делегація з прокуратури, поцікавилися в охоронця, чи вдома п'ятий президент (він на конференції у Варшаві, але навряд чи вони самі цього не знали), й засунули в щілину хвіртки текст підписаної підозри "у справі про постачання вугілля з ДНР" і повістку на допит на 23 грудня. ... Після цього медіа, близькі до адміністрації Зеленського, почали розкручувати тему "Порошенко злякався допиту й поїхав за кордон, тепер він переховуватиметься там від слідства". Насправді вони чудово знали, що він планує відлітати, і явно підгадували свої плани під це. Парламентські канікули, кінець грудня - початок січня - єдиний час у році, коли він може кудись поїхати з сім'єю. І про програму міжнародних зустрічей дізнатися теж було досить просто", - написав Новіков у Facebook.

На думку захисту Порошенка, повідомлення про підозру було видано Офісом генпрокурора під тиском Офісу президента.

"У самій підозрі нічого несподіваного для нас немає. Ще місяць тому, коли опублікували підозру колишньому міністрові енергетики Демчишину, було цілком зрозуміло, і ми, адвокати, говорили про це в медіа, що в усіх місцях, де у них сказано "невстановлена особа з керівництва України", вони планують вписати "Порошенко". І ще з вересня було зрозуміло, що їхнє стратегічне завдання - щоб у підозрі написати поруч прізвища Медведчук і Порошенко. Ми це знали й були до всього цього готові", - наголосив Новіков.

За версією адвоката, у справі про держзраду і фінансування "ДНР" при закупівлі вугілля повністю спотворюються реальні факти.

"Для початку потрібно розуміти, що слідство розпочинали з великим ентузіазмом, відштовхуючись від слів із "плівок Медведчука" про перевезення грошей у ДНР. На той момент у них явно була ідея, що якщо Медведчук говорить по телефону, що хтось кудись віз гроші, то, напевно, ці гроші вони вкрали вдвох із Порошенком і поділили. Дуже швидко, ще цього літа, з'ясувалося, що йшлося про легальну і єдину на той момент можливу схему постачання вугілля з держшахт з окупованих територій. Що вкрасти там було фізично нічого і ніяк, оскільки вугілля постачалося за мінімальною ціною і йшло просто на станції. І що Порошенка там узагалі ні в якому вигляді немає, оскільки все це компетенція Кабміну", - написав він.

Він також нагадав, що вугілля з ПАР, зрив контрактів із постачання якого приписують Порошенку, було поганої якості та коштувало набагато дорожче.

"За їхньою версією, заради того, щоб безоплатно й безкорисливо направити в "ДНР" і "ЛНР" 200 млн грн протягом 2015 року, Порошенко створив злочинну групу і провів цілу спецоперацію зі зриву законтрактованих восени 2014 року постачань вугілля з ПАР. Тому що якби вугілля надходило з ПАР, не можна було б купувати його в ОРДЛО. Оскільки взагалі жодних доказів цього немає, вони описують усю ситуацію в жанрі конспірології, приписуючи до кожної фрази про те, що хтось що зробив або сказав "за негласною вказівкою Порошенка". При цьому для них стає важливим довести, що вугілля з ПАР було хорошої якості й за розумною ціною. Вони повністю ігнорують усі старі експертизи й дані про те, що воно не горіло без гасу, не помічають, що воно коштує $130 замість $90 і закуповувалося через офшори, і що після скасування держконтракту його закупили підприємства ДТЕК по $80. У їхній версії це було прекрасне вугілля, яке заважало схемі з фінансування "ДНР", і змовники на чолі з Порошенком його тому скомпрометували", - вказав Новіков.

Як повідомлялося, у понеділок, 20 грудня, Державне бюро розслідувань повідомило Порошенку про підозру в державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій у рамках справи про злочинну схему постачань вугілля з тимчасово окупованих територій.

П'ятий президент України підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою з групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва РФ, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР", - повідомили в ДБР.

На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України в залежність від РФ та терористичних організацій. Що, у свою чергу, підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало Росії більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України та ведення проти неї підривної діяльності.

У бюро повідомили, що у зв'язку з неможливістю вручення письмового повідомлення про підозру особисто його було вручено способом, передбаченим Кримінальним процесуальним кодексом, тобто направлено за місцем проживання, реєстрації, а також за місцем роботи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА