07:46 10.12.2021

Україна в ТКГ запропонувала розширити склад СЦКК та повернутися в режим припинення вогню з 10 грудня, Росія відкинула пропозиції

3 хв читати
Україна в ТКГ запропонувала розширити склад СЦКК та повернутися в режим припинення вогню з 10 грудня, Росія відкинула пропозиції

Україна у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) запропонувала розширити склад СЦКК та повернутися в режим припинення вогню з 10 грудня, представники Росії категорично відкинули обидві пропозиції, повідомили в Українській делегації.

"7 грудня 2021 року відбулись засідання робочих підгруп Тристоронньої контактної групи (ТКГ), у ході яких Українською стороною було озвучено три ключові ініціативи: Повернення до сталого перемир'я шляхом забезпечення реалізації заходів щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року; відкриття КПВВ у Щасті, Золотому, яке з української сторони відкрито з листопада 2020 року; взаємний обмін утримуваними особами, що дозволило б звільнити в найближчому майбутньому близько 60 осіб", - йдеться на акаунті делегації в Telegram каналі в ніч на п'ятницю.

Наголошується, що ці питання обговорювалися в рамках чергового засідання ТКГ 8 грудня 2021 року. "На жаль, всі ініціативи української сторони були відкинуті Російською Федерацією під надуманими приводами", - йдеться у повідомленні.

"9 грудня 2021 р. на позачерговому засіданні ТКГ Україною, з метою забезпечення сталого перемир'я, а також реалізації пункту 3 Комплексу заходів щодо виконання Мінських домовленостей, що передбачає забезпечення ефективного моніторингу та верифікації режиму припинення вогню, було запропоновано розширити склад Спільного центру контролю та координації не лише підписантами Комплексу заходів щодо виконання Мінських домовленостей, а й уповноваженими представниками країн-учасниць Нормандського формату (за їхньою згодою) як незалежною стороною. Ця пропозиція була категорично відкинута Російською Федерацією", – зазначили у делегації.

Крім того, пропозиції України із закликом до учасників консультацій виступити із зустрічними заявами про повернення в режим припинення вогню з 00.01 10 грудня 2021 року та відданість заходам щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року також були відкинуті Російською Федерацією.

Раніше повідомлялося, що Україна у ТКГ запропонувала провести гуманітарний обмін до 60 утримуваних осіб до Нового року.

За інформацією спікера Української делегації Олексія Арестовича, російській стороні було запропоновано три варіанти обміну: видачу 13, 24 або 60 осіб.

"Усі ці люди готові до обміну, їхнє місцезнаходження встановлено. Вони пройшли процедуру так званого процесуального очищення (зняття судимостей – ІФ)", - повідомив Арестович у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що, відповідно до українського законодавства, процедура процесуального очищення, на якій наполягає російська сторона щодо утримуваних, можлива лише після того, як та чи інша особа заявить про своє місцезнаходження та отримає вирок суду. Після цього вона може бути помилувана та повернена в рамках обміну або звільнення.

"У разі, коли деякі такі особи переховуються і не повідомляють (про місцезнаходження – ІФ) згідно з українським законодавством, Україна не може їх ні засудити заочно, ні очно, ні помилувати. А РФ вимагає помилування від президента України не засуджених людей. Це суперечить нашому законодавству і Конституції", - сказав Арестович.

Він також додав, що у разі готовності РФ до обміну вона також має надати інформацію про осіб, яких готова видати зі свого боку.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували понад 1200 окупантів, 36 артсистем і один літак противника

Війська РФ хочуть наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА