07:42 21.11.2021

Блінкен попередив про небажаність втручання ПВК "Вагнер" та інших зовнішніх сил у справи Малі

2 хв читати
Блінкен попередив про небажаність втручання ПВК "Вагнер" та інших зовнішніх сил у справи Малі

Малі є важливим елементом безпеки регіону, і втручання ПВК "Вагнер" та інших зовнішніх сил у справи цієї країни не принесе користі, заявив під час візиту до Сенегалу держсекретар США Ентоні Блінкен.

"Особливо вартим жалю було б, якби зовнішні сили брали участь (у політиці Малі - ІФ), роблячи обстановку ще більш заплутаною та складною", - наводить слова Блінкена агентство Associated Press (AP).

"Блінкен зазначив, що особливо він говорить про групу "Вагнер", яка розмістила найманців у Сирії, ЦАР та Лівії, викликавши протести Заходу та інших (сил - ІФ)", - продовжує AP.

Держсекретар наголосив, що Малі залишається сполучною ланкою для стабільності регіону Сахель, і Вашингтон турбує поширення тут екстремізму та тероризму.

Також Блінкен сказав, що США готові відновити постачання допомоги Малі, щойно влада в країні перейде до демократично обраного уряду.

Сахель – великий регіон із населенням близько 100 млн осіб, на території якого розташовані п'ять країн: Буркіна-Фасо, Мавританія, Малі, Нігер і Чад. Раніше у 2021 році про поступове завершення операції у Сахелі заявляв президент Франції Емманюель Макрон. Він зазначав, що антитерористичні завдання у цьому регіоні надалі виконуватимуться "міжнародними силами". Згодом Макрон спростував звинувачення влади Малі, що цю країну Франція "кинула".

У вересні глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив на прес-конференції в Нью-Йорку, що влада Малі для сприяння у боротьбі з терористами звернулася до російської ПВК.

"Вони (влада Малі - ІФ) звернулися до приватної військової компанії з Росії у зв'язку з тим, що, як я розумію, Франція хоче істотно скоротити свій військовий контингент, який там перебував і повинен був боротися з терористами", - сказав він.

В останні місяці керівники західних країн висловлюють побоювання у зв'язку з повідомленнями, згідно з якими влада Малі може домовитися про розміщення на своїй території ПВК "Вагнер".

У середині листопада глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ погодилася на початок підготовки юридичних параметрів для санкцій проти ПВК "Вагнер".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Встановлено ще одного військового РФ, причетного до розстрілу цивільного авто в Гостомелі - прокуратура

Рада ухвалила закон про надання адмінпослуг українцям, зокрема за кордоном

Переговори про вступ України до ЄС мають розпочатися якнайшвидше - Мецола

Позиція Європарламенту буде значущою для оборонної підтримки України - Зеленський

Між рішенням партнерів про постачання Україні зброї та її потраплянням на фронт відстань уже не в кілометрах, а, на жаль, у тижнях і місяцях - Зеленський

Путін в інформаційному акваріумі й не має наміру зупинятися - Зеленський

Дрон СБУ вдарив по НПЗ у російській Башкирії, подолавши рекордні 1500 км - джерело

Зеленський призначив Залужного послом у Великій Британії

Будівництву НВМК у Гатненській громаді біля Києва протистоять, зокрема, проплачені люди - заступник директора

Дмитра Герегу знову призначено командувачем Сил підтримки ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА