19:12 10.11.2021

Реалізація закону про боротьбу з олігархами потребує створення незалежного агентства - стаття в Atlantic Council

2 хв читати
Реалізація закону про боротьбу з олігархами потребує створення незалежного агентства - стаття в Atlantic Council

Нещодавно ухвалений в Україні закон про боротьбу з олігархами навряд чи допоможе розірвати зв'язок влади з олігархатом, вважає колишній спеціальний радник МЗС Великої Британії Девід Кларк.

У статті, опублікованій у середу на сайті Atlantic Council, він зазначає, що "для об'єктивного та справедливого застосування положень законопроекту потрібна участь незалежного агентства з належними слідчими повноваженнями за умови прозорої та підзвітної практики роботи. Без цього він видається загрозливим механізмом виконавчої влади, спрямованим насамперед на зведення рахунків з обраними суперниками, особливо з колишнім президентом України Петром Порошенком".

"Критики стверджують, що критерії визначення того, хто кваліфікується як олігарх, або суб'єктивні, або відкриті для маніпуляцій. Що визначає участь у політичному житті, якщо зв'язок між багатством і владою зазвичай має приватний характер або може бути заперечений? Чим є монополія, якщо володіння і контроль бізнес-активів часто здійснюється через довірених осіб?"- пише Кларк.

"Чи можна очікувати, що РНБО чесно розгляне зв'язки між Коломойським і апаратом президента, намагаючись визначити його причетність до політики? Яких зусиль буде докладено, щоб повністю розкрити бізнес-імперію Коломойського, враховуючи, що більшість його статків перебуває за межами України? Це стало вразливим місцем для Зеленського після витоку документів Пандори та викриттів про те, що він володіє значними багатствами в офшорі, велику частину яких було отримано завдяки більш ранній роботі в медіаімперії Коломойського. Конфлікт інтересів занадто великий, щоб мати велику впевненість у тому, що процес перебуває в безпосередньому віданні президента", - йдеться у статті.

На думку автора, "ще один серйозний недолік законопроекту полягає в тому, що він не вирішує проблеми місцевих олігархічних мереж, багато з яких самі по собі є серйозною проблемою. Як приклад можна назвати мера Дніпра Бориса Філатова, якого звинувачують у тому, що він шість років керував містом і його околицями як особистою вотчиною. Противники стверджують, що реальною владою за троном завжди був місцевий впливовий діяч Геннадій Корбан".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лідери держав, які справді хочуть зупинити війну РФ проти України, мають бути присутні на Глобальному саміті миру - Єрмак

Окупанти обстріляли селище Веселе біля Нової Каховки, поранено 84-річну мешканку - обладміністрація

ТЦК мають приймати лікарняні, які виписали приватні клініки, за умови дотримання всіх вимог - юрист

США оголосять про новий пакет військової допомоги Україні на $400 млн - ЗМІ

Росіяни обстріляли Херсонщину, поранено двох людей - голова ОВА

Шмигаль на зустрічі з Чапутовою: Розраховуємо, що підтримка Словаччини буде непохитною

У Нацгвардії України показали знищений ворожий десант під час наступу на Харківську область

Україна та Бельгія розпочали переговори щодо укладення двосторонньої безпекової угоди

Прем'єр Ісландії прийняв запрошення на Саміт миру й має намір залучити більше країн Глобального Півдня - Зеленський

Поблизу м. Дніпра збито російську авіаракету - ПК "Схід"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА