13:12 15.10.2021

У РФ заявили, що про новий транзитний контракт з Україною говорити поки що рано

2 хв читати
У РФ заявили, що про новий транзитний контракт з Україною говорити поки що рано

Дія нинішнього довгострокового транзитного контракту з Україною триватиме ще три з половиною роки, зазначив віце-прем'єр РФ Олександр Новак у відповідь на запитання про терміни укладення нової угоди з Києвом.

"У нас було підписано контракт до кінця 2024 року. Наразі рано про це говорити, тому що ще більше ніж 3,5 року до виконання цього контракту", - сказав він журналістам у п'ятницю в кулуарах форуму "Російський енергетичний тиждень".

Новак на полях РЕН-2021 вже зустрівся зі спеціальним представником уряду ФРН щодо транзиту газу через Україну Георгом Графом фон Вальдерзеє. "Я не думаю, що нам треба виводити наші переговори у публічну площину. У нас тривають консультації. Ми зустрічаємося зі спецпредставником Вальдерзеє. Якраз консультуємося щодо цієї ситуації", - зазначив він за підсумками зустрічі.

Як повідомлялося, у серпні канцлер ФРН Ангела Меркель підписала з президентом США Джо Байденом спільну заяву щодо "Північного потоку 2". Зокрема, Берлін зобов'язується вживати заходів у разі, якщо РФ використовуватиме постачання енергоносіїв для чинення тиску на інші країни.

У документі також йдеться про важливість продовження транзиту газу через Україну після 2024 року (термін дії нинішнього п'ятирічного контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом України") на термін до десяти років.

"Зазначена заява має декларативний характер і за своєю правовою природою не є юридично зобов'язувальним документом", - прокоментували заяву Байдена і Меркель у "Газпромі" (MOEX: GAZP).

Фон Вальдерзеє у 2019 році брав участь у переговорах про продовження транзитного контракту з Україною як уповноважений федерального уряду ФРН.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА