19:07 03.09.2021

Угода щодо оборонного партнерства між Україною та США могла б у перспективі досягти рівня Ізраїлю

2 хв читати
Угода щодо оборонного партнерства між Україною та США могла б у перспективі досягти рівня Ізраїлю

Укладена рамкова угода щодо стратегічних основ оборонного партнерства між Україною та США могла б у перспективі досягти того рівня військової фінансової підтримки, яку США надають Ізраїлю, вважає заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

"Результатом візиту Зеленського до Вашингтона могло б стати оборонне стратегічне партнерство України з США, близьке за рівнем до тієї підтримки, яку США надають Ізраїлю. Ізраїль отримує американське фінансування на придбання озброєння (на тлі загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту - ІФ). Я сподіваюся, що візит Зеленського до США створить такі оборонні можливості, які були б на рівні Ізраїлю", - сказав Самусь у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що в складі нового військового пакета, який США нададуть Україні, крім ракет Javelin, можуть значитися системи розвідки, управління та зв'язку, а також комплекси автомобільної техніки для армії як нелетальне озброєння.

"Водночас у $60 млн, які надаються Україні, багато озброєння, скажімо так, не вкласти, а українська армія наразі потребує заміни радянського озброєння. У пріоритеті негайне переозброєння корабельної техніки сил ВМС України. США, як частину військової допомоги, вже передають Україні патрульні катери типу Island, у перспективі Mark VI", - додав Самусь.

За словами експерта, позитивним результатом оборонної угоди стали б й інші військові проекти. "Наприклад, щодо авіації, оскільки Україна потребує заміни радянських винищувачів типу "Су", - сказав він.

Як зазначив радник голови Офісу президента Олексій Арестович, в укладених у рамках візиту Зеленського до Вашингтона угодах між "Укроборонпром" та оборонними американськими компаніями на суму $2,5 млрд передбачено спільний розвиток озброєння. "Насамперед засоби протиповітряної оборони. Там ще кібербезпека. Багато чого. Однак частина угод має закритий характер", - повідомив він.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник також вважає, що в оборонному пакеті США присутній пункт про ППО, а також про постачання Україні морської техніки.

"Що стосується спільного розвитку ППО - це може бути дуже непогано, але навряд чи виробництво розпочнеться цього року. Те, що може бути налагоджено якесь збирання американських зразків - ймовірно, оскільки Україна поступово буде змушена відмовлятися від зразків радянського виробництва. Однак це не сьогоднішня перспектива, а найближчого майбутнього", - підсумував експерт.

Як повідомлялося, 31 серпня міністри оборони України та США Андрій Таран та Ллойд Остін уклали у Вашингтоні угоду щодо стратегічних основ оборонного партнерства. Президент України назвав документ "новим етапом у співпраці України та США в оборонній сфері".

В оприлюдненій за підсумками зустрічі президентів України та США спільній заяві міститься пункт про надання Україні військової допомоги у розмірі $60 млн, включаючи летальне та нелетальне озброєння.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА