13:29 10.08.2021

Чаус стверджує, що втік, оскільки його хотіли вбити

4 хв читати
Чаус стверджує, що втік, оскільки його хотіли вбити

Колишній суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус заявив у суді під час розгляду клопотання про обрання йому запобіжного заходу, що його викрали для вбивства, тому він втік від своїх викрадачів.

В Єдиному реєстрі судових рішень з'явився текст рішення Вищого антикорупційного суду (ВАКС), датований 4 серпня, про відвід судді під час розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу Чаусу.

"Підозрюваний... зазначив, що є потерпілим у кримінальному провадженні щодо кримінального правопорушення, а саме викрадення з метою вбивства. Він повідомив, що вбивство не реалізували, оскільки він утік, пройшов 50 км пішки і добровільно з'явився до органів Служби безпеки України", - йдеться в тексті рішення ВАКС.

У документі також зазначається, що підозрюваний повідомив, що затриманий був 3 серпня, а до цього йому "було забезпечено заходи захисту через наявність загрози вбивства".

"Вважає, що співробітники НАБУ порушили норми КПК України, не подавши клопотання про його затримання до Вищого антикорупційного суду, а замість цього звернулися з клопотанням про застосування запобіжного заходу. Такі обставини вважає свідченням надання вказівки співробітникам Національного антикорупційного бюро України або Спеціалізованої антикорупційної прокуратури діяти у певний спосіб", - наголошується в документі ВАКС.

У рішенні суду зазначається, що отже, підозрюваний вважає, що співробітники НАБУ "порушили порядок звернення до Вищого антикорупційного суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу, слідчий суддя мав відмовити у відкритті провадження за зазначеним клопотанням".

З тексту рішення ВАКС про відмову у відводі судді також випливає, що аргументи захисту про пропущені терміни розгляду клопотання щодо застосування запобіжного заходу не знайшли свого підтвердження. "Так, у матеріалах клопотання є протокол затримання підозрюваного від 3.082021 року із зазначенням часу - 21 год. 05 хвилин. Твердження адвокатів про затримання 30.07.2021 спростовується повідомленням т.в.о. начальника Головного слідчого управління Служби безпеки України... в якому зазначено про перебування (Чауса - ІФ ) в лікарні й вжиття щодо нього гарантування заходів безпеки як учасника кримінального провадження", - йдеться в документі.

Як повідомлялося, Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) на засіданні з обрання запобіжного заходу Миколі Чаусу, яке тривало 10 годин, помістив екс-суддю під домашній цілодобовий арешт із носінням електронного браслета терміном до 18 серпня.

Чауса спіймали на хабарі у $150 тис. 9 серпня 2016 року. За даними місцевої преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Чаус прилетів до Кишинева приватним літаком із вказівкою службам аеропорту не оглядати борт і в'їхав до Молдови нелегально, а наприкінці 2016 року здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту й екстрадиції завдяки заступництву з боку тодішнього президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові, рішення було остаточним й оскарженню не підлягало.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місце знаходження було невідоме, але він кілька разів виступав з відеозверненнями до своєї дружини в інтернеті, в яких заявляв, що його ніхто не викрадав і він перебуває в безпеці.

30 липня стало відомо, що Чауса знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Працівники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники СБУ "відбили" екс-суддю у поліцейських і відвезли в невідомому напрямку. Національне антикорупційне бюро України ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили Чауса, і намагалося зупинити їх, проте спецслужба ігнорувала запит НАБУ. Чауса доправили в Центральне управління СБУ на вул. Володимирській у Києві.

Пізніше прес-центр СБУ повідомив, що Чаус сам звернувся до співробітників СБУ із заявою про викрадення та позбавлення волі. Адвокат екс-судді повідомив, що Служба безпеки України не затримала Чауса, він перебуває під захистом відомства.

6 серпня НАБУ завершило розслідування справи за обвинуваченням Чауса у хабарництві. Водночас, як повідомив директор НАБУ Артем Ситник, кримінальне провадження про причетність спецслужб до зникнення екс-судді ще розслідують.

Окрім цього, Головне слідче управління СБУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом викрадення колишнього судді під час його перебування за кордоном, а також незаконного переправлення його через державний кордон України (ч.2 ст.146, ч.2 ст.332 КК України ). За інформацією Офісу генпрокурора 30 липня 2021 року колишній суддя визнаний потерпілим і допитаний у зазначеному кримінальному провадженні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна провела ще один раунд переговорів із Португалією про безпекову угоду

Окупанти обстріляли Нікопольський район понад 15 разів за день, пошкоджено 12 будинків, без жертв - обладміністрація

Нам важлива позиція Угорщини в питаннях миру та регіональної безпеки - Зеленський за підсумками розмови з Орбаном

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Питання про звільнення Сольського з'явиться в порядку денному сесії після рішення фракції "Слуга народу" - Стефанчук

Посли ЄС дійшли згоди про використання доходів від знерухомлених росактивів на оборону і відновлення України

Кількість постраждалих у Харкові зросла до семи - прокуратура

Прем'єр Нідерландів Рютте підтвердив участь у Саміті миру - Зеленський

УЗ відновила залізничні колії в Херсоні, пошкоджені внаслідок ранкової атаки РФ

Російські окупанти штурмували острів Нестрига за допомогою гідроцикла - Плетенчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА