20:55 04.08.2021

За рішенням суду підконтрольний Group DF Запорізький ТМК повернуто у власність держави - САП

4 хв читати
За рішенням суду підконтрольний Group DF Запорізький ТМК повернуто у власність держави - САП

Господарський суд Запорізької області задовольнив позов Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в інтересах держави до компанії "Толексіс Трейдінг Лімітед" (Кіпр) і ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" про розірвання договору про заснування цього товариства та повернення державі цілісного майнового комплексу комбінату.

"Сьогодні суд першої інстанції повністю задовольнив позов САП і своїм рішенням повернув "Запорізький титано-магнієвий комбінат" у власність держави", - повідомляє прес-служба САП у Telegram у середу.

У прокуратурі зазначили, що аналогічне рішення Запорізький суд вже виносив у липні 2018 року, і законність цього рішення підтвердив суд апеляційної інстанції, проте Верховний Суд, частково задовольнивши касаційну скаргу компанії "Толексіс Трейдінг Лімітед" (Кіпр), направив справу на новий розгляд.

Як повідомлялося, Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала до Господарського суду Києва у 2016 році позовну заяву з вимогою розірвати договір про заснування ТОВ "ЗТМК", як такий, що суперечить інтересам держави.

За даними правоохоронців, у 2013 році на виконання постанови Кабінету Міністрів України за результатами проведеного конкурсу Фондом державного майна України з переможцем - офшорною компанією "Толексіс Трейдінг Лімітед" (Кіпр), яка входить до групи компаній DF Group, з метою нібито залучення інвестицій для впровадження сучасних прогресивних технологій і створення високорентабельного виробництва, підписано договір про заснування ТОВ "ЗТМК".

Згідно з досягнутими домовленостями, Фондом у статутний капітал створеного суб'єкта передано цілісний майновий комплекс комбінату, який раніше перебував в управлінні ДП "ЗТМК".

Компанія "Толексіс Трейдінг Лімітед" здійснила внесок у грошовій формі в сумі $110 млн, який мав виняткове цільове призначення - для фінансування модернізації виробництва до встановлених термінів протягом 2013 р. - I кварталу 2015 р.

Незважаючи на те, що частка держави в ТОВ "ЗТМК" становить 51% (контрольний пакет), фактично підприємство було передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, яким більшість із залучених інвестицій розтрачено на погашення раніше створених заборгованостей ДП "ЗТМК" за енергоносії та перед кредиторами, пов'язаними з DF Group.

Надалі ці кошти виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм. При цьому на модернізацію виробництва фактично було спрямовано лише 20 млн грн.

САП було ініційовано розірвання вищезазначеного договору про заснування ТОВ "ЗТМК" і повернення комбінату повністю у сферу державного управління.

У свою чергу глава ФДМ Дмитро Сенниченко в поширеному Фондом прес-релізі зазначив, що "рішення суду доводить - ніхто не може наживатися за рахунок держави і народу України".

"Повернення ЗТМК у державну власність забезпечить подальший розвиток і оновлення виробництва, яке почалося у 2020 році. У червні минулого року на підприємстві був призначений новий менеджмент, тоді ми відновили контроль держави над комбінатом і приступили до реалізації програми фінансового оздоровлення і модернізації. Вже скоро ЗТМК поверне собі статус перлини української металургії", - прокоментував ситуацію Сенниченко, якого цитує прес-служба.

За його словами, спільні дії ФДМ і нового керівництва ТОВ "ЗТМК" вже дозволили ліквідувати корупційні схеми, домогтися розблокування рахунків підприємства, укладення прямих контрактів на поставку електроенергії з державними генеруючими компаніями, а також реструктуризації частини наявних боргів.

За рахунок власних коштів підприємства забезпечуються інвестиції в розмірі 120 млн грн у модернізацію основних фондів. Завершення спорудження нового обладнання дозволить збільшити обсяги виробництва вдвічі до кінця 2021 року при додатковому зниженні собівартості продукції на 15-20%.

"Справедливість і інтереси держави завжди стоять вище будь-яких приватних цілей і ніхто не може безкарно перетворювати держпідприємства на власні корупційні годівниці. Фонд продовжить системно боротися за права держави і наводити порядок на державних підприємствах. Повернення ЗТМК до 100%-ї власності держави - важливий крок до економічного зростання, оскільки в перспективі ми зможемо залучити чесного інвестора, який буде дійсно розвивати підприємство, а не знищувати його", - резюмував Сенниченко.

Компанія Tolexis Trading Limited - підконтрольна Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа.

ЗТМК - єдиний в Україні та Європі виробник металевого губчастого титану. Його проектна потужність - 20 тис. тонн на рік, проте через зношеність виробничих фондів підприємство наразі може випускати 10 тис. тонн губки.

Держава володіє контрольним пакетом ТОВ "ЗТМК", структури Group DF - 49%-ю часткою.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

14-15 травня в центрі Києві можливі обмеження дорожнього руху через проведення охоронних заходів

Росіяни атакували Нікопольський район дронами й артилерією - голова ОВА

Російські снайпери обстріляли машину поліції під час евакуації громадян із Вовчанська

Заступник глави Мінвідновлення Азархіна подала у відставку у зв'язку зі звільненням віцепрем'єра Кубракова

На Харківщині тривають бої, ЗСУ здійснюють зачистку на північній околиці Вовчанська - Генштаб

Єрмак зустрівся з Олександром Соросом

Українські воїни розбили колону техніки й піхоту окупантів, які намагалися здійснити прорив на Харківщині

Окупанти вдарили по фермі в Коротичах, один цивільний загинув, троє поранені - Синєгубов

Зеленський змінив першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки - указ

На Херсонщині в пожежі, що розпочалася внаслідок обстрілу, загинули двоє людей - голова ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА