13:55 03.08.2021

У НАБУ називають приховування СБУ інформації про місцеперебування Чауса сприянням в ухиленні від судочинства

2 хв читати
У НАБУ називають приховування СБУ інформації про місцеперебування Чауса сприянням в ухиленні від судочинства

Приховування співробітниками Служби безпеки України (СБУ) від детективів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) інформації про місцеперебування екс-судді Дніпровського районного суду Києва, підозрюваного в одержанні неправомірної вигоди, є фактичним сприянням в ухиленні від кримінального судочинства і може містити ознаки злочину у вигляді перевищення службових повноважень, заявляють у НАБУ.

У повідомленні, оприлюдненому у Telegram-каналі Бюро у вівторок не зазначено прізвища судді, але уточнюються обставини його розшуку і затримання, які вказують на Миколу Чауса.

"Кримінально-процесуальний кодекс України передбачає, що у випадку виявлення розшукуваної особи, її мають передати уповноваженому представнику органу досудового розслідування. Натомість маємо ситуацію фактичного переховування підозрюваного співробітниками СБУ та ігнорування процесуального закону", - йдеться в повідомленні.

У НАБУ також зазначають, що вжиття заходів безпеки до особи, яка перебуває в статусі потерпілого у кримінальному провадженні, що розслідується слідчими СБУ, "жодним чином не може бути підставою для переховування такої особи від кримінального судочинства та невиконання ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою". "Вкотре закликаємо СБУ дотримуватись вимог законодавства і доставити підозрюваного екс-суддю уповноваженим детективам та до ВАКС о 14:00 4 серпня 2021 року для розгляду питання щодо застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, Чауса невідомі викрали квітня в центрі Кишинева. Його місцеперебування було не відоме. Проте він декілька разів виступав в інтернеті з відеозверненнями до своєї дружини. Чаус заявляв, що його "ніхто не викрадав, і він перебуває в безпеці".

30 липня стало відомо, що Чауса знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Співробітники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники СБУ "відбили" екс-суддю у поліцейських та відвезли в невідомому напрямку.

Національне антикорупційне бюро України ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили Чауса, і намагалося зупинити їх, проте спецслужба ігнорувала запит НАБУ. Чаус був доставлений до Центрального управління СБУ на вул. Володимирській у Києві.

Пізніше прес-центр СБУ повідомив, що Чаус сам звернувся до співробітників СБУ із заявою про викрадення та позбавлення волі. Адвокат екс-судді повідомив, що Чаус не затриманий Службою безпеки України, а перебуває під захистом відомства.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА