14:39 31.07.2021

Слідчі СБУ отримали від Чауса дані, що свідчать про його викрадення, вжито заходи для гарантування його безпеки – прес-центр

3 хв читати
Слідчі СБУ отримали від Чауса дані, що свідчать про його викрадення, вжито заходи для гарантування його безпеки – прес-центр

Колишній суддя Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус сам звернувся до співробітників Служби безпеки України із заявою про викрадення і позбавлення волі, повідомляє прес-центр СБУ.

"Вчора на гарячу лінію Служби безпеки звернулася особа, яка повідомила, що в одну з селищних рад Вінницької області прибув чоловік, який представився Миколою Чаусом, і попросив викликати саме співробітників СБУ. Згодом слідчі СБУ отримали від Миколи Чауса дані, що свідчать про його викрадення, позбавлення волі та застосування до нього інших протизаконних дій. У зв'язку з відповідною заявою щодо пана Чауса вжито заходів для гарантування його безпеки", - зазначається в повідомленні.

В СБУ наголосили, що співробітники спецслужби не "викрадали" Чауса і діяли виключно в рамках закону і своїх повноважень.

"Нагадаємо: саме СБУ з травня 2021 року здійснює досудове розслідування кримінального провадження за фактами викрадення екс-судді Чауса і незаконного переправлення його через державний кордон", - наголошується в повідомленні.

"У своїх діях Служба безпеки України виходить з того, що згідно з Конституцією України життя людини є найвищою цінністю. І співробітники СБУ виконували свої посадові обов'язки в рамках розслідування відповідного кримінального провадження. Будь-які спроби представити суспільству інформацію в іншому ключі є звичайними маніпуляціями", - додали в спецслужбі.

За інформацією СБУ, наразі Чаусу надається медична допомога, якої він потребує у зв'язку з тривалим позбавленням волі. Про це поінформована його дружина.

Співробітники СБУ вживають необхідних заходів для встановлення всіх обставин викрадення Чауса, позбавлення його волі та встановлення осіб, які це вчинили.

30 липня низка українських ЗМІ повідомили про те, що викраденого українського суддю Чауса нібито знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Журналіст Юрій Бутусов у Facebook пізніше повідомив, що працівники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники Служби безпеки України "відбили" екс-суддю у поліцейських і відвезли в невідомому напрямку.

Національне антикорупційне бюро України ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили Чауса, і намагалося зупинити їх, однак спецслужба ігнорувала запит НАБУ. Чаус був доставлений в Центральне управління СБУ на вул.Володимирській у Києві.

Увечері в СБУ заявили, що не можуть забезпечити зустріч адвоката Чауса Ростислава Кравця з клієнтом, оскільки Чауса немає в будівлі Центрального управління.

Микола Чаус - колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його впіймали на хабарі в $150 тис. За даними української преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни.

Чаус прилетів до Кишинева приватним літаком із вказівкою службам аеропорту не оглядати борт. Він в'їхав до Молдови нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту й екстрадиції завдяки заступництву п’ятого президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові. Рішення є остаточним та оскарженню не підлягає.

В Україні йому загрожує позбавлення волі до 12 років.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місцезнаходження не відоме. Проте він кілька разів виступав в інтернеті з відеозверненнями до своєї дружини. Чаус заявив, що його "ніхто не викрадав, і він перебуває в безпеці".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нещодавні наступи РФ на Донеччині виявилися здебільшого безуспішними - ISW

Окупанти у вівторок обстріляли Середину-Буду і 21 прикордонне село в Сумській і Чернігівській областях, у Залізному Мосту загинув мирний житель

На Чернігівщині під ворожим мінометним обстрілом загинув мирний житель - ОВА

Стратегію відновлення держвлади та реінтеграції населення деокупованих територій буде ухвалено до кінця червня - Верещук

Ковель зустрів четвертий евакуаційний поїзд із Донеччини

Стефанішина на засіданні Ради Україна-НАТО закликала союзників посилити ППО

Карандєєв має намір виступати за залучення міжнародної допомоги для відновлення постраждалої внаслідок обстрілу друкарні в Харкові

Унаслідок ворожих авіаударів по Малій Данилівці постраждав мирний житель

Росіяни за добу вбили трьох жителів Донбасу, ще 14 поранено

Російські війська за ніч і вранці обстріляли Сумську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА