19:05 29.06.2021

ICAO 13 вересня надасть доповідь щодо інциденту з літаком Ryanair у повітряному просторі Білорусі

2 хв читати
ICAO 13 вересня надасть доповідь щодо інциденту з літаком Ryanair у повітряному просторі Білорусі

Рада Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) вирішила продовжити розслідування інциденту з літаком Ryanair у повітряному просторі Білорусі та надати остаточну доповідь 13 вересня, повідомив департамент з авіації Мінтрансу республіки.

"Ми тісно взаємодіємо з групою ICAO в розслідуванні з метою з'ясування об'єктивних обставин події. Ми вважаємо, що якби ICAO опублікувала розшифровку інформації з бортових носіїв літака Ryanair, то відпали б усі хибні доводи щодо неправомірності дій Білорусі. Білоруській стороні не зрозуміло, чому ICAO досі не вказала країнам Європейського Союзу, Канаді, Україні та низці інших країн на порушення з їхнього боку Чиказької конвенції через упровадження дискримінаційних санкційних заходів стосовно цивільної авіації Білорусі", - заявив директор департаменту Артем Сікорський, якого цитує держагентство "БілТА".

Повідомляється, що Сікорський 28 червня взяв участь у засіданні ради ICAO у форматі відеоконференції, було розглянуто проміжну доповідь про інцидент із рейсом FR4978 авіакомпанії Ryanair у повітряному просторі Білорусі 23 травня.

Коментуючи ситуацію з проведенням розслідування і забороною на польоти суден білоруських авіакомпаній над Євросоюзом, керівник департаменту наголосив: "Рішення Євросоюзу про впровадження незаконних санкцій створюють проблеми, зокрема фінансові, для авіакомпаній не лише Білорусі, а й низки інших країн. Авіація не повинна втягуватися в політику".

Він також зазначив, що "Білорусь займає прозору позицію в розслідуванні й надала ICAO найбільший обсяг інформації та досі продовжує направляти матеріали".

23 травня в аеропорту Мінська здійснив вимушену посадку літак авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. Авіакомпанія повідомила, що літак приземлився в Мінську, оскільки білоруські авіадиспетчери інформували про потенційну загрозу на борту лайнера. Інформація про мінування літака згодом не підтвердилася.

Творця інформаційного порталу Nexta, визнаного в Білорусі екстремістським, Романа Протасевича, що летів цим рейсом, після посадки літака в Мінську затримали, також затримали його подругу, студентку Європейського гуманітарного університету у Вільнюсі, громадянку Росії Софію Сапегу. Наразі вони перебувають під домашнім арештом у Мінську.

Білоруська влада раніше оголосила Протасевича в міждержавний розшук. У листопаді 2020 року Генпрокуратура Білорусі зверталася до Мін'юсту Польщі з проханням про його взяття під варту і видачу для притягнення до кримінальної відповідальності у справі про масові заворушення в республіці.

Масові протести в Білорусі розпочалися в серпні 2020 року після президентських виборів, переможцем яких влада оголосила Лукашенка. Опозиція не визнала підсумків цих виборів, звинувативши владу в їх фальсифікації.

На початку червня Рада ЄС оголосила, що впроваджує заборону на використання літаками білоруських авіакомпаній повітряного простору країн Євросоюзу і на їх допуск у європейські аеропорти. Крім того, протягом червня ЄС розширив персональні та впровадив секторальні економічні санкції проти Білорусі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврокомісія анонсувала в липні першу виплату з надприбутків від заморожених активів РФ

Окупанти втратили з опівночі на харківському та покровському напрямках 118 осіб і 28 одиниць техніки

Україна та Швеція розпочали переговори для укладення двосторонньої безпекової угоди

У Полтавській області сталася аварія на магістральному газопроводі, пять тисяч абонентів без газопостачання

США співпрацюватимуть з Європою та іншими партнерами щодо санкцій проти Китаю через його постачання Росії

Зеленський: Уся комунікація з партнерами має відображатися на реальній бойовій роботі наших воїнів із засобами ураження - і зараз, а не десь влітку

Зеленський запросив прем'єр-міністра Іраку до участі в Саміті миру

Зеленський під час зустрічі з молодими вченими: Ваші дослідження та відкриття наближають перемогу

Зеленський обговорив із президентом Азербайджану двостороннє співробітництво

"Укренерго" на середу прогнозує відсутність обмежень енергопостачання з 07:00 до 18:00

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА