15:03 05.05.2021

Венедіктова змінила старшого групи прокурорів у справі "Роттердам+"

3 хв читати
Венедіктова змінила старшого групи прокурорів у справі "Роттердам+"

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявляє про відсутність робочої комунікації між детективами Національного антикорупційного бюро та прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у справі "Роттердам+" і заміну старшого групи прокурорів у цьому кримінальному провадженні.

"Є одне кримінальне провадження, в ході розслідування якого я змушена звернути увагу на повну відсутність ефективної робочої комунікації між детективами НАБУ і прокурорами САП… Мова йде про так звану справу "Р+", - написала генпрокурор на своїй сторінці у Facebook у середу.

Вона нагадала, що тричі прокурор САП приймав рішення про закриття провадження і тричі його рішення були скасовані.

"Три рази і детективи НАБУ, і сторона, яка отримала статус потерпілої в справі, зверталися до ВАКС з тим, щоб компетентний суд знайшов підстави для відводу прокурора САП, однак такі підстави знайдені не були і у відводі було відмовлено. Виключно з кримінально-процесуальної точки зору - ситуація складна", - додала генпрокурор.

Водночас Венедіктова наголосила, що не має наміру "ігнорувати статус цієї справи і ступінь її чутливості для громадянського суспільства".

"Три рази закрити справу і три рази отримати скасування постанови про закриття - це багато. Питання настільки важливе і резонансне, що місця для процесуальних помилок немає. Сьогодні вранці мною прийнято рішення про заміну старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні "Р+", - повідомила генпрокурор.

Як повідомлялося, у квітні 2021 року в.о. керівника САП Максим Грищук повторно скасував постанову прокурора Віталія Пономаренка про закриття справи "Роттердам+".

У НАБУ знову закликали генпрокурора Ірину Венедіктову змінити старшого групи прокурорів у справі "Роттердам+" з огляду на його можливу упередженість.

"Сукупність зібраних доказів у провадженні, на переконання НАБУ, є достатньою для того, щоб саме суд визначив обґрунтованість звинувачень у завданні державним та громадським інтересам багатомільярдних збитків через формулу "Роттердам+", - додали у бюро.

У квітні 2016 року НКРЕКП розпочала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, яка впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів (постанова №289 від 3 березня 2016 року). Порядок, зокрема, визначав ціну вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".

САП і НАБУ у 2019 році повідомили про підозру деяким особам, зокрема екс-голові НКРЕКП Дмитру Вовку і співробітникам компанії "ДТЕК".

З 1 липня 2019 року було запущено нову модель ринку електроенергії, у зв'язку з чим колишні принципи формування цін, зокрема формула "Роттердам+", більше не діють, проте розслідування НАБУ тривало, а справу почали слухати в судах.

Прокурор САП Віталій Пономаренко вже тричі ухвалював рішення про закриття кримінального провадження щодо посадових осіб регулятора НКРЕКП, відомого як "справа "Роттердам+". У жовтні 2020 року справу відновив Вищий антикорупційний суд, у січні та квітні 2021 року - виконувач обов'язків голови САП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення правил мобілізації

На покровському та курахівському напрямках від початку доби відбито вже по 14 атак - Генштаб ЗСУ

Спільні проєкти Тайваню та Чехії для надання допомоги українцям унікальні - представник уряду Чехії Копечні

Нічні обстріли росіян призвели до тимчасового відключення світла в 7 областях - Міненерго

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї, - СБУ

Затримано власника "Укрдонінвесту" бізнесмена Віталія Кропачова

СБУ й ГУР атакували військово-логістичні об'єкти в Севастополі, Туапсе й Новоросійську - джерело

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА