19:45 16.04.2021

Відсутність нових санкцій щодо "Північного потоку 2" - це подарунок Росії, вважає сенатор-республіканець

3 хв читати
Відсутність нових санкцій щодо "Північного потоку 2" - це подарунок Росії, вважає сенатор-республіканець

Сенатор-республіканець від Техасу Тед Круз обвинуватив президента США Джо Байдена в надмірно м'якій політиці щодо Росії та в небажанні домагатися припинення будівництва газопроводу "Північний потік 2".

"Байден м'яко ставиться до Росії. Республіканцям і демократам раніше вдалося здобути загальну перемогу: ми домоглися припинення будівництва "Північного потоку 2". А Росія негайно відновила будівництво відразу після обрання Байдена", - написав він у своєму Twitter.

На думку Круза, адміністрація Байдена "зволікає з введенням санкцій, які за законом вона зобов'язана вводити. Це - багатомільярдний подарунок Росії".

Круз - один із найбільш затятих прихильників введення максимально жорстких санкцій проти "Північного потоку 2". Днем раніше він припустив, що США, вводячи жорсткі санкції, цілком можуть перешкодити реалізації цього проекту.

У США багато конгресменів (як республіканців, так і демократів), які виступають за посилення санкційного тиску на "Північний потік 2". Зокрема, низку ініціатив у цьому напрямі зробив саме Круз: він донедавна блокував процедуру затвердження ключових керівників держдепу і обіцяв, що продовжить це робити доти, поки не побачить нові обмежувальні заходи проти газопроводу.

Однак раніше на цьому тижні Круз припинив блокувати цю процедуру: Сенат ухвалив призначення Венді Шерман першим заступником держсекретаря.

В адміністрації президента США Джо Байдена погоджуються, що потрібно намагатися перешкодити завершенню будівництва цього газопроводу. Але водночас Білий дім хотів би поліпшити сильно постраждалі під час Дональда Трампа відносини США з ФРН. З цієї причини, як зазначають американські ЗМІ, Байден, не бажаючи дратувати Берлін, поки утримується від більш рішучих дій проти проекту газопроводу.

Байден на цьому тижні заявив, що пов'язані з темою будівництва газопроводу "Північний потік 2" питання є складними.

"Північний потік" - це складне питання, яке стосується наших союзників в Європі ", - сказав Байден, відповідаючи на питання щодо санкцій з "Північного потоку 2".

Він зазначив, що вже протягом тривалого часу виступає проти нього: "Я від самого початку був проти, ще до того, як став віце-президентом (за Барака Обами - ІФ)".

При цьому Байден зазначив, що питання про реакцію на "Північний потік 2" "як і раніше, обговорюється". Він не став говорити, чи готовий вводити подальші санкції.

Згідно з планом, Білий дім у травні 2021 року має представити конгресу черговий звіт про заходи, вжиті проти "Північного потоку 2". Передбачається, що саме тоді може стати відомо про введення нових санкцій.

У четвер США оголосили про введення санкційного пакету проти Росії. Деякі республіканці розкритикували ці заходи, зокрема, за те, що вони не містять санкцій проти "Північного потоку 2".

Проте, в указі Байдена про санкції є положення, яке в майбутньому може стати підставою для санкцій у сфері енергетики.

Так, у документі перераховуються теми, за якими в майбутньому США можуть приймати рішення про санкції проти РФ - заморожувати активи фізичних та юридичних осіб на своїй території. Одне з положень передбачає, що покарати можна "фізособи, якщо держсекретар спільно з міністром фінансів визначать, що вони прямо або побічно несуть відповідальність або мають якесь відношення ... до порушень або припинення поставок газу або інших енергоресурсів до Європи, на Кавказ, в Азію". Далі в документі зазначається, що санкції можливі не тільки щодо фізосіб, а й проти компаній.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міносвіти розробило рекомендації для вишів і профтехів щодо підготовки до нового 2024/2025 навчального року

Уночі ППО знищила один БпЛА Shahed у Миколаївській області - ОВА

Пакистан організував чотири спецрейси для вивезення своїх громадян після заворушень у Киргизстані

Кількість постраждалих у Харкові внаслідок ударів уночі та вранці зросла до семи

Глава МЗС Німеччини Бербок приїхала до Києва - ЗМІ

У Херсонській області за добу через обстріли одна людина загинула, ще троє дістали поранення

Силами ППО вночі знищено 28 із 29 ударних БПЛА, які атакували Україну

У Харкові уламки ворожих "шахедів" зафіксовано в чотирьох локаціях, є постраждалі

За минулу добу одна людина загинула під час обстрілів у Василівському районі Запорізької області

У Києві 21 травня весь день із 00:00 до 24:00 будуть застосовуватися графіки відключень

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА