11:50 14.04.2021

Спецслужби могли запобігти трагічним подіям 2014 року в Криму, Луганську та Слов'янську - Лапутіна

2 хв читати
Спецслужби могли запобігти трагічним подіям 2014 року в Криму, Луганську та Слов'янську - Лапутіна

Українські спецслужби та армійські підрозділи могли звільнити Слов'янськ і Краматорськ на ранньому етапі Антитерористичної операції, вважає міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

У складі об'єднаної групи СБУ Юлія Лапутіна 2014 року брала участь у захисті краматорського аеродрому.

"На той момент, коли дійсно у Гіркіна не було більш-менш значного силового резерву, а до введення російських військ залишався час, прямо в краматорському аеропорту наші співробітники розробили план узяття в кільце Слов'янська. Адже з боку Ізюма стояли наші військові, а на іншій частині цього аеродрому розміщувалися сили спеціальних операцій. План був такий: доозброїтися, доукомплектувати сили на краматорському аеродромі. Далі силою ударного угруповання з позицій Краматорська і тих військ, які стояли з боку Ізюма, оточити Слов'янськ і відпрацювати терористів за секторами. Але цей план не прийняли", - розповіла вона в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на запитання про причини цього, Лапутіна сказала, що "можливо, про нього (план - ІФ) навіть не доповідали керівництву на рівні міністра оборони або вище".

"План розробляли колективно – ми, тобто "Альфа", співробітники Нацгвардії та військові. Ми подали його в командування АТО. Про подальшу долю плану невідомо, але він був абсолютно реалістичний. Це багато хто підтвердить", - розповіла міністр.

На її думку, раніше була також можливість звільнити захоплені будівлі в Луганську. "Коли 13 квітня влада оголосила АТО і нас перекидали в Донецьку область, зі мною якраз летіли колеги, які кілька діб до цього провели в Луганську. Вони сказали таке: "Усе було готове до штурму, але нам не дали команду... ти ж розумієш – ми б усе зробили", - зазначила Лапутіна.

Більше того, наголосила міністр, " спецслужби пропонували проведення точкових дій із нейтралізації протиправних дій організаторів захоплення Верховної Ради Криму, зокрема Аксьонова та Константинова. Думаю, що якби Росія не відчула тоді ейфорії в Криму, вона не пішла б далі. Проте людям, які взяли відповідальність за країну в той дуже складний період, бракувало сили волі і твердості".

14 квітня минає сім років з дня виходу указу президента № 405/2014 про початок антитерористичної операції. Було введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України". Указ набув чинності з дня опублікування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Розпочався другий процес проти групи "Рейхсбюргерів"

Війська РФ за минулий день здійснили 34 обстріли 11 громад Сумської області, одна людина поранена

Агресор завдав удару безпілотниками по енергетичних об'єктах Конотопа та Шостки

У Києві відбувся прем'єрний показ 7 документальних фільмів "Anthem of life"

На Покровському напрямку від початку доби відбито 37 атак - Генштаб ЗСУ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 94 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

Єврокомісія анонсувала в липні першу виплату з надприбутків від заморожених активів РФ

Окупанти втратили з опівночі на харківському та покровському напрямках 118 осіб і 28 одиниць техніки

Україна та Швеція розпочали переговори для укладення двосторонньої безпекової угоди

У Полтавській області сталася аварія на магістральному газопроводі, пять тисяч абонентів без газопостачання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА