21:33 09.04.2021

Прокурор Пономаренко втретє закрив справу "Роттердам+"

3 хв читати
Прокурор Пономаренко втретє закрив справу "Роттердам+"

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Віталій Пономаренко в п'ятницю втретє прийняв рішення про закриття кримінального провадження щодо посадових осіб Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), відомого, як справа "Роттердам+".

"І це не дивлячись на той факт, що попередні його рішення аналогічного змісту скасовувалися прокурором вищого рівня і судом, які погодилися з позицією детективів, оцінку справі повинен надати суд", - повідомляється в телеграм-каналі Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

У Нацбюро заявили про наміри оскаржити і це рішення про закриття справи прокурору вищого рівня, а також укотре звернутися до генерального прокурора для зміни старшого групи прокурорів, який вдається до будь-яких дій, щоб запобігти направленню справи до Вищого антикорупційного суду (ВАКС).

"З огляду на очевидну заангажованість і необ'єктивність прокурора, Національне бюро закликає Ірину Венедіктову розглянути це питання і замінити Віталія Пономаренка", - йдеться в повідомленні.

Сукупність зібраних доказів у провадженні, на переконання НАБУ, є достатнім для того, щоб саме суд визначив обґрунтованість обвинувачень у нанесенні державним і громадським інтересам багатомільярдних збитків у зв'язку з прийняттям і застосуванням формули "Роттердам+". Про це свідчать, зокрема рішення про скасування постанови Пономаренка про закриття кримінального провадження у зв'язку з їх незаконністю і необґрунтованістю, наголошують у Нацбюро.

Як повідомлялося, генеральний прокурор України Ірина Венедіктова 29 січня 2021 року на своїй сторінці у Facebook анонсувала судову перевірку прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Пономаренка, який вдруге закрив справу "Роттердам+".

Пізніше, в середині лютого, вона заявила, що цією справою має займатися новий глова САП.

НАБУ після другого закриття справи 21 січня заявило про намір оскаржити рішення Пономаренка щодо "Роттердам+".

У квітні 2016 року НКРЕКП розпочала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, яка впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів (постанова №289 від 3 березня 2016 року). Порядок, зокрема, визначав ціну вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну" ("Роттердам+").

САП і НАБУ в 2019 році повідомили про підозру деяким особам, зокрема екс-голові НКРЕКП Дмитру Вовку і співробітникам компанії "ДТЕК".

З 1 липня 2019 року було запущено нову модель ринку електроенергії, у зв'язку з чим колишні принципи формування цін, зокрема формула "Роттердам+", більше не діють, проте розслідування НАБУ тривало, а справу почали слухати в судах.

Вовк заявив, що уряд своєю постановою від 24 січня 2020 року про формулу ціноутворення на газ для "Нафтогазу України" фактично підтвердив справедливість "Роттердам+". За його словами, формула в постанові уряду щодо газу побудована на застосуванні того самого імпортного паритету на рівні "хаб плюс логістика", що і затверджена в його каденцію НКРЕКП формула "Роттердам+".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харкові чути вибухи, ворог завдає ударів "Шахедами" - мер

Позачергові вибори президента Ірану заплановано на 28 червня

Країни НАТО підтримали ініціативу Німеччини щодо забезпечення України засобами ППО

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА