08:31 06.03.2021

Планетохід Perseverance подолав перші метри поверхнею Марса

2 хв читати
Планетохід Perseverance подолав перші метри поверхнею Марса

Планетохід Perseverance ("Наполегливість") проїхав перші кілька метрів після посадки на поверхню Марса, повідомляється на сайті Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA).

Там зазначають, що 4 березня він подолав дистанцію в 6,5 метра. Зараз фахівці проводять налаштування і калібрування систем марсохода. Коли підготовчі роботи завершаться і Perseverance почне виконувати завдання вчених, він регулярно проїжджатиме 200 і більше метрів.

Ровер Perseverance здійснив успішну посадку на поверхню Марса 18 лютого. За кілька хвилин після посадки апарат передав на Землю перший чорно-білий знімок, але до 4 березня не пересувався поверхнею планети.

Американська автоматична міжпланетна станція з ровером і вертольотом Ingenuity була запущена на Марс 30 липня минулого року.

Perseverance - п'ятий марсохід NASA. Це найбільший у світі планетохід, його вага досягає 1025 кг, довжина - 3 метри, ширина - 2,7 метра. Ровер має бур для відбору проб з марсіанського грунту, в яких апарат буде шукати ознаки мікробного життя, роботизовану руку, відеокамери, інструменти для хімічного і мінералогічного аналізу грунту, рентгенівський спектрометр з тепловізором, ультрафіолетовий спектрометр для виявлення органічних речовин. Він оснащений апаратом MOXIE, який спробує виробляти кисень з діоксиду вуглецю, присутнього в марсіанській атмосфері, а також мікрофонами і датчиками для метеорологічних спостережень.

Роверу належить зібрати на Марсі зразки породи, які на Землю вивезе спеціальна спільна місія Європейського космічного агентства (ЄКА) і NASA, але не раніше 2026 року.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА