17:20 28.01.2021

Ухвалені Радою рішення щодо СБУ та БЕБ є історичним поворотом для українських правоохоронних органів - Подоляк

2 хв читати
Ухвалені Радою рішення щодо СБУ та БЕБ є історичним поворотом для українських правоохоронних органів - Подоляк

Президент України Володимир Зеленський завжди категорично наполягав на необхідності суттєво переосмислити формат роботи українських силовиків, зробивши їх більш функціональними і більш відповідними сучасним викликам, за що в четвер і проголосував парламент, заявляє радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

"Сьогодні в парламенті ухвалено два рішення, які загалом є історичним поворотом для українських правоохоронних органів. Парламент прийняв за основу законопроект, який змінює функціонал СБУ, а також проголосував у цілому за закон про створення Бюро економічної безпеки (БЕБ - ІФ). Ключове в цих рішеннях - фокусування СБУ саме на завданнях із захисту безпеки держави та позбавлення СБУ невластивих функцій, які окремі співробітники СБУ могли використовувати для тиску на бізнес", - сказав Подоляк у четвер у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що попередні правлячі команди і близько не підходили до цих рішень.

"Лише зараз, за активної участі президента Зеленського, вдалося підійти до глибинної трансформації системи. Філософія ж інших політиків - традиційних і багаторічних завсідників парламенту або Кабміну - незмінна: вони завжди прагнули лише очолити існуючий каральний апарат, вони намагалися розставити скрізь своїх людей і "доїти" бізнес. Нинішня влада розглядає державу зовсім інакше. Лише як прозорий сервіс", - сказав Подоляк.

За словами радника голови Офісу президента, важливо також розуміти, що нині йдеться про переосмислення функцій державних органів, про суттєве зниження тиску на суспільство та економіку.

"СБУ зможе зосередитися на тій роботі, яку можна назвати за визначенням спеціальною, спецслужбівською. А от Бюро економічної безпеки - стане скоріше аналітичним, ніж силовим органом, який забезпечуватиме чистоту економічних процесів, їхню прозорість. У наш час - за правильного підходу - аналітична робота може дати значно більше для економічної безпеки в країні, ніж старий, ще пострадянський підхід, коли спецслужба мала можливості втручатися мало не в операціонку", - зазначив Подоляк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова УІНП про народні меморіали на майдані Незалежності та біля стіни Свято-Михайлівського монастиря: Потрібно запропонувати якісну альтернативу

Голова УІНП сподівається, що київська влада або якийсь меценат усе-таки створять Музей монументальної пропаганди

Голова УІНП вважає за необхідне обмежити запровадження нових пам'ятних дат до закінчення російсько-української війни

Найближчі дні в Україні будуть теплими, в деяких областях пройдуть невеликі дощі

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА