13:54 27.01.2021

Кулеба: Немає жодних підстав вважати, що українські угорці схильні до сепаратизму

2 хв читати
Кулеба: Немає жодних підстав вважати, що українські угорці схильні до сепаратизму

Немає жодних підстав вважати, що угорське співтовариство в Україні схильне до сепаратизму, заявляє міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Немає жодних підстав вважати, що українські угорці схильні до сепаратизму, так само як немає жодних підстав вважати, що українська держава хоче заподіяти будь-якої шкоди українським угорцям Закарпаття. Ми є однією країною, одним суспільством, і такими будемо завжди", - сказав Кулеба на прес-конференції з міністром зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петером Сіярто в Києві в середу.

При цьому глава МЗС України наголосив, що є одна суттєва перепона для розвитку українсько-угорських відносин - це емоції та підозри.

"Ми окремо сьогодні поговорили з Петером про це, і ми погодилися, що до українсько-угорських відносин треба підходити з гарячим серцем, але з холодною головою. Я категорично засуджую будь-які прояви неповаги до угорського товариства України і вважаю неприйнятною будь-яку антиукраїнську риторику, яка звучить від окремих кіл в Угорщині", - наголосив Кулеба.

Український міністр додав, що немає жодних підстав підозрювати співтовариство українських угорців загалом у будь-яких злих намірах.

"Але можуть бути індивідуальні кримінальні провадження, в рамках яких діяльність конкретних людей розслідуватимуть. Ми живемо в країні, де панує верховенство права, де є слідство, де є суд, і кожен має можливість захистити себе в суді. Але я глибоко переконаний, що діяльність однієї людини не має тримати в заручниках відносини між двома добрими країнами-сусідами. Якщо порушив закон – маєш нести відповідальність, якщо довів у суді, що ти не порушив закону - всі обвинувачення знімаються", - пояснив Кулеба.

У свою чергу глава МЗС Угорщини зазначив, що сподівається на те, що Будапешт також зацікавлений у тому, щоб розвинути взаємну довіру.

"Пан міністр говорив про верховенство права і що кожен може користуватися своїм правом, і що він не згоден із будь-якими заявами про наміри сепаратизму в Угорщині. Я хочу сподіватися, що всі учасники, які є представниками української держави, теж діятимуть у такому напрямі, тому що якщо головною стане позиція про угорців на Закарпатті, яка відображає цю ситуацію у такий спосіб, то важко сподіватися на поліпшення взаємних відносин", - додав Сіярто.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА