09:13 26.12.2020

ЄС створює Резерв з коригування Brexit

2 хв читати
ЄС створює Резерв з коригування Brexit

Європейська комісія надала в п'ятницю пропозицію про "Резерв з коригування Brexit", який допоможе країнам і галузям, які понесуть економічні і соціальні втрати після виходу Великої Британії з Євросоюзу.

"Ми розробили цей резерв для швидкого і нескладного надання допомоги з упором на членів ЄС, які більше всіх страждають від Brexit. Звичайно, структурна адаптація до нових відносин з Великою Британією вимагає набагато більшого довгострокового коригування, ніж будь-коли зможе забезпечити тільки цей резерв. Новий потужний бюджет ЄС підтримає цю роботу", - заявив комісар ЄС з питань бюджету та адміністрації Йоганнес Ган.

Про створення резерву лідери країн ЄС домовилися в липні, щоб після закінчення перехідного періоду 31 грудня 2020 року підтримати країни, регіони і галузі.

Його загальний бюджет складе 5 млрд євро. Він підтримуватиме бізнес і зайнятість у постраждалих галузях. Це допоможе регіонам і місцевим громадам, зокрема тим, хто залежить від рибальства в водах Великої Британії. Він також може допомогти адміністраціям налагодити належний прикордонний, митний, санітарний і фітосанітарний контроль, забезпечити необхідний рівень основних послуг потерпілим громадянам і компаніям.

Резерв коригування Brexit компенсуватиме витрати в будь-якій країні ЄС протягом 30 місяців. Він розділений на два раунди.

Істотно велика частина з 5 млрд євро піде на попереднє фінансування у 2021 році. Воно розраховане виходячи з очікуваного впливу закінчення перехідного періоду на економіку кожного члена ЄС. Враховується ступінь економічної інтеграції з Великою Британією, включно з торгівлею товарами і послугами і негативними наслідками для риболовецької галузі ЄС.

Менший транш призначений для додаткової підтримки в 2024 році на випадок, якщо фактичні витрати перевищать початкові асигнування. Щоб претендувати на допомогу з резерву, держави-члени повинні довести прямий зв'язок своїх вимог з Brexit.

Пропоновані правила повинні схвалити Європарламент і Рада ЄС.

У повідомленні Єврокомісії зазначається, що навіть з урахуванням нової Угоди про торгівлю та співробітництво між ЄС та Сполученим Королівством, із завершенням перехідного періоду 1 січня 2021 роки відбудуться великі зміни. Велика Британія піде з Єдиного ринку ЄС і з Митного союзу, з усіх програм і міжнародних угод ЄС. Припиниться вільне переміщення людей, товарів, послуг і капіталу між нею та ЄС.

ЄС і Велика Британія утворюють два окремих ринки, два різних нормативно-правових простори. Знову з'являться бар'єри, яких не було протягом десятиліть. Вони торкнуться державних адміністрацій, бізнесу і громадян з обох боків.

Єврокомісія, зазначається в повідомленні, працює з державами-членами ЄС та їх адміністраціями, щоб допомогти підготуватися до такого перебігу подій.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зафіксовано влучення в двох районах Харкова, інформації про постраждалих немає

На фронті за добу сталося 114 бойових зіткнень, ворог втратив 160 осіб л/с на харківському напрямку

На місці прильоту "шахеда" в Основ'янському районі Харкова сталася пожежа

Харків під атакою ворожих "шахедів"

НАТО розглядає можливість відправки військових інструкторів в Україну - ЗМІ

НБУ в четвер підвищив офіційний курс гривні на 14 коп.

Військам РФ не вистачає потужності, щоб досягти стратегічного прориву на харківському напрямку - Каволі

"Укренерго" в п'ятницю з 8:00 до 19:00 розраховує обійтися без обмежень е/е

Ворог намагається тиснути на оборону на харківському напрямку, найгарячіша ситуація на покровському напрямку

Завдяки Силам оборони сьогодні вдалося додати впевненості напрямку Вовчанська, однак загрози все ще є - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА