08:01 24.04.2020

У Держдепі заявляють про стурбованість посиленням військової присутності РФ в Арктиці

2 хв читати
У Держдепі заявляють про стурбованість посиленням військової присутності РФ в Арктиці

Американська влада має намір переглянути політику стосовно Арктики, враховуючи при цьому, зокрема, збільшену військову активність РФ у цій частині світу, заявив у четвер на брифінгу високопоставлений представник держдепу США.

"У нас є побоювання, пов'язані з посиленням російської військової присутності в Арктиці. В останні роки ця присутність істотно посилилася", - зазначив він. Зокрема, співрозмовник журналістів заявив про нові військові бази і про відновлені російські військові аеродроми поблизу Арктики, а також - про нові глибоководні порти. Також він нагадав щодо проведених в минулому році великих військових навчань РФ в Арктиці.

"У нас і наших союзників є серйозні підстави для занепокоєння з приводу подібних дій в Арктиці", - підсумував він.

"Ми перебуваємо в процесі перегляду нашої політики щодо Арктики з урахуванням нових стратегічних реалій. Ці реалії ми спостерігаємо не тільки в Арктиці, а й в усьому світі. Зміни викликані прагненням Росії і Китаю кинути виклик США і Заходу. Ми бачимо це і в інших частинах світу. Арктика теж стає свідком даних змін", - сказав він.

При цьому представник американського зовнішньополітичного відомства запевнив, що США прагнуть до "безпечної і стабільної Арктики, в якій інтереси США будуть захищені". Він нагадав про роботу з іншими країнами, зокрема - з Росією, в рамках Арктичної ради.

"Я хотів би підкреслити, що США визнають, що у Росії є законні інтереси в Арктиці", - заявив співрозмовник журналістів, додавши, що з низки питань співпраця з Москвою відбувається добре. Зокрема, йдеться про ліквідацію наслідків витоку нафти в арктичному регіоні, про пошуково-рятувальні операції, про боротьбу проти забруднення довкілля. "Ця робота триває, і це добре", - підкреслив представник держдепартаменту США.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА