19:20 29.11.2019

Олег Бахматюк і його сестра для захисту активів, переговорів із кредиторами й уникнення політичного переслідування перебувають за кордоном за відомими правоохоронцям адресами

4 хв читати
Олег Бахматюк і його сестра для захисту активів, переговорів із кредиторами й уникнення політичного переслідування перебувають за кордоном за відомими правоохоронцям адресами

Оголошення в розшук екс-власника VAB Банку (Київ) Олега Бахматюка, його сестри Наталії Василюк і екс-голови правління банку Дениса Мальцева безпідставне: правоохоронці поінформовані про точні адреси їх місцезнаходження і готовність брати участь у процесуальних діях, згідно з українським законодавством, повідомила адвокат Тетяна Козаченко.

"Необхідність перебування їх у Європі цілком обґрунтована. Це питання обрання способу захисту, який дає можливість уникати політичного тиску, маніпуляцій і гарантувати безпеку бізнесу, оскільки є всі підстави вважати, що під виглядом досудового провадження існують ризики захоплення активів компаній "Укрлендфармінг" і "Авангард" (їхній власник Бахматюк - ІФ) з боку представників влади", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Козаченко зазначила, що адвокати ще 25 листопада зробили запит до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) про ознайомлення з матеріалами про підстави оголошення в розшук.

"Нам сказали, що відповідь відправлено поштою. Така формалізована відповідь не вирішує головне завдання - права своєчасно бути ознайомленим, у чому саме людину обвинувачують. Через чотири дні нам невідомі підстави такого розшуку, ми не ознайомлені з документами, до матеріалів справи не допущені", - констатувала адвокат.

Вона також повідомила, що правоохоронці були офіційно поінформовані про місце проживання підозрюваних ними осіб із зазначенням точних адрес на підтвердження того, що вони не переховуються, а отже, немає підстав для оголошення їх у розшук.

Козаченко нагадала, що досі правоохоронці відправляли документи за адресами, за якими, як їм було відомо, підозрювані не перебувають, або насилали документи поштою житлово-експлуатаційним підприємствам.

"Ніхто не переховується!" - наголосила адвокат.

За її словами, вжиті захистом дії спрямовані на уникнення будь-яких маніпуляцій і проведення слідчих дій без повідомлення особам, згідно з законодавством.

Козаченко також заявила, що перебування її клієнтів за кордоном не перешкоджає слідству, українське законодавство дозволяє здійснювати розслідування, коли учасники справи перебувають у країнах Європи.

За її словами, такі дії захисту спрямовані на уникнення маніпуляцій і тиску з боку влади, сприяння забезпеченню об'єктивного та неупередженого розслідування.

Адвокат також нагадала, що міжнародні кредитори "Укрлендфармінгу" й "Авангарду" вже звернулися до українського уряду в зв'язку з розслідуванням у справі VAB Банку та ризиками знецінення їхніх інвестицій в Україну, в зв'язку з чим стоїть завдання гарантувати безпеку активів компаній і продовження їх роботи.

Як повідомлялося, МВС України минулого тижня за заявою НАБУ оголосило в розшук Бахматюка та його сестру, гендиректора "Авангарду" Василюк у справі про видачу Нацбанком восени 2014 року стабілізаційного кредиту на 1,2 млрд грн (близько $50 млн за поточним курсом) VAB Банку, власником якого на той час був Бахматюк. Раніше детективи НАБУ повідомили про підозру в цій справі екс-першому заступнику глави НБУ Олександру Писаруку, члену Ради НБУ Миколі Каленському та главі банківського нагляду Аллі Шульзі, а також іще чотирьом особам, пов'язаним із банком та компаніями ULF. Наразі цих осіб відпустили під заставу.

Нацбанк стверджує, що борг неплатоспроможних VAB Банку і банку "Фінансова ініціатива", що належали Бахматюку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становить 11 млрд грн, НБУ - 10,6 млрд грн. Зокрема, борг перед центробанком забезпечений особистим поручительством бізнесмена на 8,6 млрд грн і майновими поручительствами його компаній.

Бахматюк заявив агентству "Інтерфакс-Україна", що відкидає всі обвинувачення і пропонує Фонду гарантування вкладів поетапно погасити 8 млрд грн заборгованості: 500 млн грн гарантійного внеску і по 1 млрд грн щорічно. На його думку, ця справа сфабрикована, і її метою, зокрема, є зірвати досягнення домовленостей із кредиторами. Бізнесмен звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитися в ситуацію.

Група міжнародних кредиторів групи "Укрлендфармінг" листом від 15 листопада група запропонувала прем'єру України Олексію Гончаруку, міністрам фінансів і економіки Оксані Маркаровій і Тимофію Милованову обговорити можливість настання негативних наслідків для сукупних боргових вимог до агрохолдингів у зв'язку з новим розвитком правової ситуації навколо Бахматюка та ULF. Копію листа направлено також главі Офісу президента Андрію Богдану та першому заступнику глави Нацбанку Катерині Рожковій.

У листі уточнюється, що загальна сума тіла боргових зобов'язань групи ULF становить близько $1,65 млрд і складається з близько $1,25 млрд боргових зобов'язань перед міжнародними кредиторами та близько $400 млн - перед українськими банками (зокрема державними Укрексімбанком, Ощадбанком).

"Укрлендфармінг" є найбільшим агрохолдингом у Євразії. Вирощує зернові, виробляє яйця і яєчні продукти, вирощує велику рогату худобу, здійснює дистрибуцію техніки, добрив і насіння.

До структури холдингу входять 16 елеваторів, 216 горизонтальних зерносховищ, п'ять насіннєвих заводів, 19 птахофабрик, 10 ферм із вирощування курей-несучок, три репродуктори, три селекційні господарства, шість комбікормових заводів, завод із виробництва яєчних продуктів "Імперово Фудз", три склади тривалого зберігання яєць, шість цукрових заводів, 19 м'ясокомбінатів і два заводи з виробництва шкіри.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАКС обрав запобіжний захід ексголові ФДМ Сенниченку у вигляді заочного арешту

Українськомовні аудіогіди з'явилися вже в 44 країнах світу - Мінкультури

Коломойському повідомили ще одну підозру - в організації замовного вбивства

Унаслідок обстрілів у Запоріжжі пошкоджено будівлю пожежної частини, об'єкти критичної та цивільної інфраструктури

На Дніпропетровщині збито вісім ворожих ракет - ОВА

Польща піднімала в повітря авіацію через російський масований обстріл України

Унаслідок обстрілів Херсон частково залишився без світла, рух поїзда Київ-Херсон-Київ обмежено до Миколаєва

Унаслідок нічної атаки пошкоджено 14 приватних будинків на Київщині - поліція

Нацизм відродився з новим маркуванням "Сделано в России" - Зеленський

Росіяни завдали удару по об'єктах енергетичної інфраструктури в п'яти областях - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА