08:58 18.11.2019

Денісова просить КС визнати неконституційними окремі положення закону про збір ЄСВ

2 хв читати
Денісова просить КС визнати неконституційними окремі положення закону про збір ЄСВ

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що звертається до Конституційного суду з конституційним поданням щодо визнання неконституційними окремих положень закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

"За період 2016-2017рр владою було суттєво змінено принципи збору єдиного внеску та розширено коло осіб, які підпадають під вимоги його обов'язкового нарахування і сплати. Більшість новацій стосувалися економічних і соціальних інтересів представників малого бізнесу, а саме ФОП, зокрема, які обрали спрощену систему оподаткування", - написала Денісова на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у понеділок уранці.

Зокрема, пише омбудсмен, прийняття двох законів (№1774 від 06.12.2016 та №2148I від 03.10.2017) призвело до скасування права добровільної сплати єдиного внеску за відсутності доходу і впровадження примусу щодо нарахування і сплати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску незалежно від того, здійснювалася підприємницька діяльність чи ні (так званий ЄСВ для "сплячих" ФОП), включно з працюючими на сезонній основі або нерегулярно, а також у випадках відпустки або хвороби.

"Провівши аналіз нормативно-правових актів України, судової практики та наукової доктрини визначено, що нарахування єдиного внеску для ФОП (окрім тих, які обрали спрощену систему оподаткування) у звітному періоді, в якому вони не отримали дохід, звужує зміст та обсяг прав фізичних осіб-підприємців та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, що є порушенням вимог статей 8, 22,41 і 42 Конституції України, а також не відповідає принципу соціальної справедливості, який закріплений в Податковому кодексі України", - зазначає Денісова.

Тому під час робочої зустрічі уповноваженої з прав людини з представниками бізнесу, наукових установ та правозахисниками було прийнято рішення про направлення відповідного конституційного подання до КС, в якому вона просить визнати неконституційними окремі положення закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

"Переконана, що такий крок дозволить відновити соціальну справедливість, знизити податкове навантаження на найбільш незахищені верстви економічно активних громадян - представників малого бізнесу, що сприятиме налагодженню партнерських відносин малого бізнесу і держави", - додала Денісова.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА