10:55 15.11.2019

Суд без арешту зобов'язав екс-першого заступника голови НБУ Писарука протягом 5 днів внести заставу 5 млн грн у справі VAB Банку

4 хв читати
Суд без арешту зобов'язав екс-першого заступника голови НБУ Писарука протягом 5 днів внести заставу 5 млн грн у справі VAB Банку

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід екс-першому заступнику голови НБУ Олександру Писаруку, якого НАБУ вважає одним із головних підозрюваних у справі про видачу 1,2 млрд грн стабкредиту VAB Банку, у вигляді застави 5 млн грн без тримання під вартою.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна" з зали суду, суд надав 5 днів на внесення цієї суми.

Прокурор просив суворіших заходів: взяття під варту на 60 днів з альтернативою внесення застави 30 млн грн, проте суд визначив м'якші забезпечувальні заходи, зобов'язавши підозрюваного не виїжджати з Києва, не спілкуватися зі свідками, здати паспорти й документи для виїзду за кордон і носити електронний засіб контролю.

Сторона захисту заявляла про необґрунтованість обвинувачень і про те, що багато матеріалів справи в принципі не відповідають її суті. Писарук зазначив, що інкриміновані йому як злочин дії є звичайними процесами під час підготовки кредитних рішень і видачі кредитів і в комерційних, і в центральних банках.

Він також зазначив, що на ухвалення рішення про стабкредит VAB Банку, кошти якого пішли виключно на виплату вкладів населенню в обсязі до гарантованої суми 200 тис. грн, вплинуло занепокоєння уряду перспективою можливого виведення з ринку VAB Банку Олега Бахматюка й можливого банкрутства його агрохолдингу "Укрлендфармінг". Писарук нагадав, VAB Банк підходив під чинні тоді критерії можливої рекапіталізації державою, і був підписаний відповідний меморандум за участю Арсенія Яценюка (був прем'єр-міністром) і Олександра Шлапака (міністр фінансів) про розгляд урядом необхідності рекапіталізувати частково VAB Банк.

"Крім цього, вперше в житті в історії Нацбанку ми виставили вимоги пану Бахматюку надати персональне поручительство всім своїм майном за всі борги. Це був перший випадок. Потім був пан Коломойський, Клімов..." - наголосив екс-перший заступник голови НБУ.

Писарук прийшов до Нацбанку на посаду першого заступника голови НБУ на запрошення тодішньої голови центробанку Валерії Гонтаревої, яка нині працює в Лондоні, відмовляється приїжджати на допити прокуратури у "справі Курченка" в Україні, вважаючи обвинувачення проти неї сфабрикованими, та пропонує дати показання в столиці Великої Британії.

Писарук має понад 25 років досвіду роботи у банківській сфері. Обіймав посаду першого заступника глави НБУ до кінця 2015 року. До приходу в НБУ був головою ради директорів ЗАТ "Інг Банк (Євразія)" (Росія, ING Group), а з січня 2001 року до червня 2007 року обіймав посаду голови правління "ІНГ Банк Україна". З червня 2016 року Писарук став старшим експертом Міжнародного валютного фонду (МВФ) з фінансового сектору, а з жовтня цього року - головою правління Райффайзен Банку Аваль - найбільшого на українському ринку банку з іноземним капіталом.

Про свою готовність стати поручителями Писарука заявили голова НБУ Яків Смолій, його заступники Катерина Рожкова та Роман Борисенко, члени правління НБУ Дмитро Сологуб і Олег Чурій, а також іще дев’ятеро осіб. Серед них гендиректор інвесткомпанії Dragon Capital і президент Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Томаш Фіала, директор ЄБА Ганна Дерев'янко і президент Американської торговельної палати Андрій Гундер, екс-глава "Київстару" Петро Чернишов, депутат Київради Сергій Гусовський. У цьому списку також власниця компанії "Фармак" Філя Жебровська, голова правління банку "Авангард" Світлана Корчинська і колишній член правління ВТБ Банку Ірина Туровцева і екс-глава Райффайзен Банк Аваль Володимир Лавренчук.

Крім того, Чернишов заявив про готовність частково профінансувати заставу, якщо буде ухвалено таке рішення.

Як повідомлялося, детективи НАБУ за погодженням прокурорів САП 11-12 листопада повідомили про підозру у заволодінні коштами стабкредиту вісьмом особам, зокрема Писаруку, члену ради НБУ Миколі Каленському та екс-голові банківського нагляду Аллі Шульзі, голові наглядової ради VAB Банку Наталії Василюк (заочно), яка є сестрою Бахматюка.

Решта четверо - це заступник голови правління VAB Банку і три посадові особи приватних компаній, пов'язаних із власниками банку. Правоохоронці зазначили, що проситимуть обрати запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 2,5 млн грн до 30 млн грн.

ВАКС ухвалив рішення про домашній арешт Каленського та взяття під варту п'ятьох інших підозрюваних на 60 днів з альтернативою застави. Найбільшу суму застави визначено Шульзі - 15,368 млн грн, директору Станіславської торговельної компанії - 1,92 млн грн, екс-заступнику голови правління VAB Банку - 1,15 млн грн, директору ТОВ "Бізнес-центр "Експертиза" - 0,38 млн грн і засновнику одного з товариств - 0,58 млн грн.

НБУ в листопаді 2014 року через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк (VAB Банк, Київ) неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Бахматюк, мажоритарій агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард", неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції та вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині за добу внаслідок обстрілів загинули троє мирних жителів

Силами ППО за добу знищено п'ять розвідувальних БПЛА в південних областях України

Українська авіація за добу завдала ударів по дев’яти районах скупчення сил противника

На фронті за добу було 155 бойових зіткнень, на харківському напрямку ворог здійснив 12 атак

Війська РФ за добу завдали по Україні 13 ракетних і 118 авіаційних ударів

За добу на Донеччині через російські обстріли поранено двох жителів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів одна людина загинула, ще п'ятеро дістали поранення, серед них дитина

Сили оборони за добу ліквідували 1260 окупантів

Припинення вогню в Газі можливе хоч завтра, якщо ХАМАС звільнить заручників

Президент Європейської ради: Накази про евакуацію в "небезпечні зони" для цивільного населення Рафаха неприйнятні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА