19:07 05.09.2019

Харківська міськрада подасть до суду позови про заборону в центрі міста 9 маршів, серед яких "ХарківПрайд"

3 хв читати
Харківська міськрада подасть до суду позови про заборону в центрі міста 9 маршів, серед яких "ХарківПрайд"

Погоджувальна комісія Харківської міської ради на засіданні в четвер ухвалила рішення звернутися до окружного адміністративного суду з позовами про обмеження проведення 15 вересня Маршу рівності "ХарківПрайд", а також низки альтернативних акцій (маршу за збереження сімейних цінностей, хресної ходи, маршу за демократію, маршу за екологію тощо, заявки на проведення яких подали громадські організації "Традиція і порядок", "Права молодь", "Правий сектор" та інші).

"Відповідно до прийнятого членами ради рішення ми звертаємося до суду з позовом про заборону проведення цих заходів у вихідний день, щоб забезпечити у такий спосіб спокій жителям нашого міста", - підсумувала на засіданні комісії заступник міського голови Харкова Тетяна Чечетова-Терашвілі.

За її словами, до міськради було подано дев'ять заявок на проведення 15 вересня масових акцій (від 300 до 1,5 тисяч учасників у кожній) на вул. Сумській та пл. Свободи. Частину з них організатори хотіли провести в той самий час.

На думку директора департаменту інфраструктури Сергія Дульфана, проведення масових акцій, пов'язаних із перекриттям вул. Сумської, суттєво погіршить рух у місті та призведе до транспортного колапсу в центрі.

Начальник управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Харківській області Сергій Бирбасов запропонував перенести акції на інший час і провести їх у різних місцях, щоб уникнути можливих сутичок між учасниками різних маршів, що дотримуються протилежних поглядів.

"Якщо можливо, краще перенести акції в різні місця і час дня, адже працівникам Нацполіції доведеться направити багато ресурсів, щоб забезпечити порядок під час їх проведення. Крім того, це буде вихідний день, і в центрі міста гулятиме багато городян з дітьми", - сказав Бирбасов.

Єдиною, хто погодився розглянути можливість зміни маршруту маршу з міркувань безпеки, була співорганізатор "ХарківПрайд" Ганна Шаригіна.

"Ми обговорювали з поліцією питання безпеки, і ми готові розглянути інший маршрут нашої акції для того, щоб право на свободу самовираження та свободу мирних зібрань різних людей з різними позиціями могло реалізуватися в нашому місті. Отже, ми не скасовуватимемо нашого заходу, але ми готові розглянути різні варіанти маршрутів для безпеки нашого міста", - сказала Шаригіна.

Представники всіх інших громадських організацій, що подавали заявки на проведення масових акцій 15 вересня, відмовилися змінити час і місце їх проведення.

Як повідомлялося, в Харкові з 9 по 15 вересня запланована низка заходів, присвячених захисту прав людей з нетрадиційною орієнтацією, зокрема Марш рівності "ХарківПрайд".

2 вересня міський голова Харкова Геннадій Кернес заявив про намір керівництва міста звернутися до суду з проханням обмежити проведення Маршу рівності, призначеного на 15 вересня, щоб уникнути можливих заворушень і провокацій. "У соцмережах організатори "ХарківПрайду", призначеного на 15 вересня, активно рекламують це дійство. З іншого боку - на сайті міськради було зареєстровано петицію про його заборону, яка за кілька днів набрала 5837 голосів противників заходу. Знаю, що проведенням "ХарківПрайду" занепокоєні і силовики - у прифронтовому місті можуть бути провокації під час параду", - написав Кернес.

У свою чергу організатори Маршу рівності заявили, що готові відстоювати право на його проведення в суді. Харківська правозахисна група висловила готовність надати їм правову підтримку, якщо міська влада спробує заборонити "ХарківПрайд" через суд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстрілювали Марганецьку та Мирівську громади, а також громади Криворіжжя, є поранена

У Новомосковському районі Дніпропетровської області збито ворожу ракету

На фронті найскладніша ситуація на сіверському та покровському напрямках - Генштаб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА