19:25 01.08.2019

Патрульні нацгвардійці мають право перевіряти документи, зупиняти транспорт, обмежувати пересування, а також застосовувати силу, спецзасоби та зброю

3 хв читати
Патрульні нацгвардійці мають право перевіряти документи, зупиняти транспорт, обмежувати пересування, а також застосовувати силу, спецзасоби та зброю

З 1 серпня на чергування на всій території України заступили більше двох тисяч військовослужбовців Національної гвардії, які в складі 593 патрулів самостійно виконуватимуть завдання з охорони громадського порядку, повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

"Літо - період активних відпусток, характеризується великою кількістю людей, зокрема дітей, на вулицях міст і сіл. Це вимагає додаткових сил правоохоронців, зокрема з точки зору превенції порушень громадського порядку та злочинів", - цитує Ярового прес-служба МВС України в четвер.

Яровий повідомив, що на чергування заступили більше 2 тис. військовослужбовців Національної гвардії. Вони несуть службу в складі 593 патрулів, з яких: 317 самостійних піших, 104 на патрульних автомобілях, 172 - спільні з поліцейськими, 68 - зі службовими собаками.

Службу гвардійці нестимуть п'ять днів на тиждень по 6 годин, зазначають у прес-службі міністерства і додають, що "в разі ускладнення оперативної обстановки час служби військових може бути змінено".

Яровий зазначив, що відповідне доручення про притягнення сил і засобів Нацгвардії до самостійного патрулювання населених пунктів країни в кінці липня підписав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. До цього гвардійці несли службу спільно зі співробітниками Національної поліції.

Виконання ж функцій з охорони громадського порядку, забезпечення захисту та охорони життя, здоров'я, прав, свобод і законних інтересів громадян цілком відповідає основним завданням Нацгвардії, визначеним у законодавстві.

"Патрулі Нацгвардії несуть службу в 175 зонах оперативного реагування. Їх розстановку і функціонал визначає начальник відповідного територіального підрозділу Національної поліції в залежності від оперативної криміногенної ситуації", - сказав перший заступник міністра внутрішніх справ.

За словами командувача Національної гвардії України генерал-лейтенанта Миколи Балана, самостійне несення служби для охорони громадського порядку військовими правоохоронцями є досить поширеним серед споріднених формувань країн Європи явищем.

"... Модель самостійного патрулювання військових дуже поширена в аналогічних структурах Європи, зокрема в тих, які входять до Міжнародної асоціації сил жандармерії і поліції в статусі військової установи FIEP. Нацгвардія України є повноправним членом цієї організації ще з 2017 року", - зазначив Балан.

Відтепер планування маршрутів патрулювання буде проводитися в залежності від криміногенної ситуації в конкретному населеному пункті. Гвардійські патрулі будуть залучатися до тих районів міста, де обстановка більш напружена.

У прес-службі МВС повідомляють, що під час патрулювання гвардійці будуть екіпіруватися і озброюватися відповідно до закону України "Про Національну гвардію України" - а саме спецзасобами і штатним озброєнням. Також, військові матимуть при собі планшетні пристрої, підключені до інформаційно-телекомунікаційної системи "Інформаційний портал Національної поліції України", що дозволить в режимі "он-лайн" стежити за оперативною обстановкою в районі виконання завдань.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.13 закону України "Про Національну гвардію України" військові при залученні до виконання завдань з охорони громадського порядку мають право здійснювати превентивні і поліцейські заходи примусу відповідно до закону "Про Національну поліцію".

Як наслідок, пояснюють в МВС, для нацгвардійців передбачений такий перелік превентивних заходів: перевірка документів особи; опитування особи; поверхнева перевірка і огляд; зупинка транспортного засобу; вимога покинути місце і обмеження доступу до певної території; обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю; проникнення до житла чи до іншого володіння особи.

Також патрулі Нацгвардії мають право на такі превентивні заходи, як: перевірка дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ; застосування технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису; перевірка дотримання обмежень, встановлених законом щодо осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, і інших категорій осіб; поліцейська опіка.

"Стаття 42 закону України "Про Національну поліцію" визначає конкретний перелік поліцейських заходів примусу: фізичний вплив (сила), застосування спеціальних засобів і застосування вогнепальної зброї", - додають у прес-службі МВС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА