13:46 06.06.2019

СБУ затримала офіцера запасу ЗСУ, завербованого ФСБ РФ

2 хв читати
СБУ затримала офіцера запасу ЗСУ, завербованого ФСБ РФ

Служба безпеки України викрила протиправну діяльність офіцера запасу Збройних сил України, завербованого в Росії у 2017 році кадровим співробітником ФСБ РФ на зустрічі випускників Ленінградського вищого військово-політичного училища протиповітряної оборони ім. Ю.Андропова.

Як повідомляє в четвер прес-центр СБУ, агент здійснював спроби вербувати співробітників СБУ, а також готував фізичну ліквідацію деяких офіцерів української спецслужби.

Зловмисник також збирав і передавав актуальну розвідувальну інформацію про переміщення військової техніки та дислокацію окремих підрозділів ЗСУ, задіяних у проведенні Операції об'єднаних сил у Донецькій області.

Контррозвідники СБУ з’ясували, що для забезпечення координації виконання розвідувально-підривних завдань агент був переданий на зв'язок представнику так званої МДБ ДНР - громадянину України В'ячеславу Левченку, 1961 року народження.

За інформацією СБУ, у 80-х роках Левченко проходив строкову військову службу у лавах прикордонних військ КДБ СРСР. Потім він обіймав різні посади в органах МВС України та Управлінні державної пенітенціарної служби у Дніпропетровській області. У 2014 році був затриманий за підозрою у скоєнні злочину за ч. 1 ст. 258-3 КК України та обміняний на полонених військовослужбовців ЗСУ.

Оперативники спецслужби затримали завербованого агента в Маріуполі (Донецька обл.) під час отримання матеріалів з обмеженим доступом про окремі аспекти оперативно-службової діяльності СБУ.

Під час проведення обшуку за місцем проживання агента виявлено та вилучено велику кількість мобільних терміналів, сім-карт, магнітних носіїв інформації, а також кілька комп’ютерів, які використовувалися для обробки, зберігання та передачі здобутих розвідувальних відомостей.

Офіцеру запасу оголошено підозру про скоєння злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада) КК України, йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб.

Триває досудове розслідування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення правил мобілізації

На покровському та курахівському напрямках від початку доби відбито вже по 14 атак - Генштаб ЗСУ

Спільні проєкти Тайваню та Чехії для надання допомоги українцям унікальні - представник уряду Чехії Копечні

Нічні обстріли росіян призвели до тимчасового відключення світла в 7 областях - Міненерго

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї, - СБУ

Затримано власника "Укрдонінвесту" бізнесмена Віталія Кропачова

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА